#MOMLIFE

ZWANGERSCHAPSCRAVINGS

Eten, eten, eten

Naast alle kwaaltjes, pijntjes en emo buien, zijn de zwangerschapscravings het minst vervelende onderdeel van het zwanger zijn. Het is een ‘kwaaltje’ dat versterkt wat ik normaal ook al het liefste doe: eten!

Je kent ze vast wel, de verhalen over augurken met slagroom en andere rare combinaties. Of bakken met ijs die door de zwangere op de gekste momenten worden verorberd. Iets minder leuk voor vriend of manlief die op dat moment op pad wordt gestuurd. En ook de extra kilo’s die je er hierdoor aan eet zijn misschien niet zo heel leuk. Maar verder zijn die cravings vrij onschuldig.

Je kan je onbekommerd laten gaan. Je komt er makkelijk mee weg, voelt je minder of niet schuldig en iedereen die je begrijpt (of er niks van durft te zeggen).

Zó’n zin in..

Tijdens mijn zwangerschap werd ik ineens een zoetekauw. Gaf mij voorheen maar een zak chips of stokbroodje met wat lekkers, vanaf het moment dat er een baby in mijn buik zat was het SUIKER wat de klok sloeg.

Hoewel ik mezelf in bedwang probeerde te houden, kreeg ik desondanks dagelijks toch een flinke lading suiker binnen. Ik had er zo’n behoefte aan dat ik oprecht dacht dat mijn lichaam of de baby het nodig had. Tegelijkertijd vroeg ik me soms af of ons kindje niet al diabetes zou krijgen voor het geboren was.

Mijn mierzoete favorieten waren roze koeken, vanille en chocolade vla en Twixen. Dus nee, niet eens de ‘gezonde’ suikers. Een beetje jaloers was ik ook wel op vrouwen die zeiden dat ze zo’n zin hadden in groenten en alleen maar konden denken aan een grote bak salade. De hele dag appeltjes eten en behoefte hebben aan gezonde noten, dat wilde ik ook wel. Dat zijn namelijk cravings waar de baby ook nog wat aan heeft.

Alsjeblieft niet!

Al die cravings hebben ook een tegenhanger. In de weken dat ik echt misselijk was had ik plotseling een afkeer tegen veel gezonde dingen. Toen we uit eten waren en ik per ongeluk aardappelpuree kreeg in plaats van patat zat ik kokhalzend aan tafel. Ook de Indiase curry’s, waar ik normaal geen genoeg van krijg, moesten ver uit mijn buurt blijven. Net als gekookte groenten. De geur alleen al.

Gelukkig trok dit na een paar weekjes weg. Ik begon me namelijk al een beetje schuldig te voelen als de bouwstenen van mijn kind straks alleen bestonden uit club sandwiches en patat. Wat bleef was mijn desinteresse in avocado. Huh? Als echte avocado fan waren ze normaal gesproken niet aan te slepen, op brood, in de salade, nachos met guacamole. Alles was beter met avocado. Maar eenmaal zwanger hoefde het niet meer zo van mij.

No more Maccie D

Al die cravings hebben in ieder geval gezorgd voor de broodnodige(?) reserves. En mijn omgeving? Die liet me lekker gaan, al mocht ik echt niet meer naar de Mac van mijn vriend.

Ik eet nu nog steeds meer zoetigheid dan voor mijn zwangerschap, maar de de rest van mijn voorkeuren zijn weer als voorheen. De vla blijft in het koelvak van de supermarkt staan en de guacamole staat hier weer regelmatig op tafel.

Waar had jij enorm zin in tijdens je zwangerschap? En gaf je toe aan al je cravings?

 

Afbeelding via Pixabay

11 thoughts on “ZWANGERSCHAPSCRAVINGS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.