#MOMLIFE

WEL OF GEEN PEUTERMELK?

Peutermelk

De ophef over wel of geen peutermelk is natuurlijk al oud nieuws. Toen dit aan het begin van het jaar speelde had ik nog een baby die ik borstvoeding gaf en besteedde ik er dus niet al te veel aandacht aan. Inmiddels is mijn dreumes alweer anderhalf en geef ik hem elke avond voor het slapen gaan een flesje melk. Hoe zat het ook alweer?

Wel of geen peutermelk

In januari verscheen in het AD een artikel waarin twee kinderartsen ouders adviseerden kinderen vanaf 1 jaar peutermelk te geven. Uit het onderzoek, gesponsord door Nutricia, bleek dat onder 300 kinderen in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië, 12% een tekort had aan ijzer en 23% een tekort aan vitamine D. Een of twee flesjes peutermelk per dag zouden die tekorten laten verdwijnen.

Het Voedingscentrum, de Consumentenbond en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde staan niet achter dit advies. Kinderen zouden namelijk gewoon moeten worden aangeleerd om gezond te eten. Als je gezond eet krijg je alles binnen wat je nodig hebt en heeft een kindje alleen nog wat vitamine D druppeltjes nodig.

Wat moet je met al die adviezen?

De vraag is wat doen ouders met deze tegenstrijdige adviezen? Je wilt uiteraard geen tekorten bij je kind en peutermelk lijkt dan een goede aanvulling of oplossing. Zeker als je een slechte eter hebt. Daarentegen is gewone koemelk natuurlijk beduidend goedkoper en makkelijker. Ook zijn er steeds meer mensen die betwijfelen of koemelk überhaupt wel goed is voor de mens.

Ik snap het standpunt van het Voedingscentrum wel. Gezond eten moet worden gestimuleerd en van jongs af aan worden aangeleerd. Als het Voedingscentrum peutermelk zou aanraden, is dat net zoiets als mensen vertellen multivitamines te slikken in plaats van een banaan te eten.

Toch vind ik multivitamines best handig als ik door omstandigheden even weinig groenten en fruit heb gegeten of als ik voel dat mijn weerstand wel wat hulp kan gebruiken. Hetzelfde geldt voor peutermelk. Als je een kindje hebt dat niet altijd goed eet, is peutermelk toch ideaal? Zo krijgt hij of zij toch nog bruikbare voedingstoffen naar binnen en loop je minder kans op tekorten. Vanuit dat oogpunt vind ik het advies van de twee kinderartsen best logisch.

Wat doe ik?

Ons kindje is, tot nu toe, gelukkig alles behalve een slechte eter. Toch geef ik een flesje peutermelk. Hij heeft het dus eigenlijk niet nodig, behalve dan dat ik regelmatig zijn vitamine D druppeltjes vergeet. Uiteraard staat gezond en gevarieerd eten voorop, maar het één sluit het ander niet uit. Ik denk door dat ene flesje melk niet ineens: ach kind, laat je groente en fruit dan maar zitten nu. Heeft Nutricia dan haar werk goed gedaan? In ons geval dus wel, want mijn motto is ‘baat het niet dan schaadt het niet’. Toch twijfel ik af en toe aan het nut en lijkt het me iets te veel van het goede om dit tot zijn vierde vol te houden.

Ik ben heel benieuwd wat wat andere moeders doen of hebben gedaan? En wanneer ging je kindje helemaal over op de koemelk? Of geef je misschien helemaal geen melk?

 

Uitgelichte afbeelding via Pixabay

 

13 thoughts on “WEL OF GEEN PEUTERMELK?

 1. Weet je dat ik het niet eens meer zou weten. Ik gaf ze opvolg melk tot de laatste ‘bus’ om zo maar te zeggen n daarna kregen ze gewone melk, maar niet te jong volgens mij.

 2. Gaat nog wat worden, al die keuzes die ik moet gaan maken straks. Haha… ik denk dat ik het wel zou doen, inderdaad om tekorten te voorkomen als ‘ie een wat slechtere eter is…

  1. Haha, ja ophef is misschien een groot woord. Het is maar waar een mens zich druk om kan maken 😉 Al schijnt een tekort aan ijzer en vitamine D wel vervelend te zijn op langer termijn en ook maak je je als ouder al snel zorgen als je kindje niet goed eet.

 3. Voor de eerste verjaardag zijn wij overgegaan op koemelk bij beide knullen. De oudste is geen goede eter en ook geen dikkertje. Een bekertje melk zal dat probleem niet oplossen. Ik volg het voedingscentrum wat dat betreft en leer hem zelf gezond te eten. Scheelt ook weer veel gedoe met alle poedertjes.
  Rachel recently posted…Spam je blog!My Profile

  1. Ja peutermelk en opvolgmelk is hetzelfde, maar volgens het Voedingscentrum kun je vanaf 1 jaar over op de ‘gewone’ koemelk uit pak.

 4. Ik denk oprecht dat iedereen dit voor zichzelf moet bepalen. Ik ben op een gegeven moment van moedermelk en uiteindelijk wat bijvoeding overgegaan op gewone (koe)melk. Ik dronk het ook heel veel tijdens mijn zwangerschap en ik dacht – naïef misschien – dat dit prima zou gaan. En dat ging en gaat het ook. Ze is nu 5 jaar en ik heb niet het gevoel dat ik peutermelk had moeten gebruiken. Het consultatiebureau vond het onzin. Ik heb alle adviezen meegenomen en overwogen en toen gekozen wat voor mij het beste voelde.
  Rory recently posted…En dan sta je ineens huilend onderaan de skipisteMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.