#STEPHSREVIEW, BOEKEN

STEPH’S REVIEW: WAT ZIT ER IN JE BUIK, MAMA? – SAM LLOYD

Wat zit er in je buik, mama?

Johnny krijgt er binnenkort natuurlijk een broertje bij! Langzaam maar zeker proberen we hem daar een beetje op voor te bereiden. Mijn buik groeit en we vertellen dat er een baby in zit. Een broertje voor hem! We laten af en toe filmpjes van andere baby’s zien of bijvoorbeeld Nijntje die een broertje/zusje krijgt. Ook in de winkel kijken we altijd even of we iets moois zien voor zijn babybroertje. Of het werkt? Het ene moment denk ik dat hij het doorheeft. Het volgende moment wijst hij trots naar zijn eigen volle buik en roept ‘Baby!’

Als part of the plan hebben we ook een mooi prentenboek gekocht. Een die helemaal in het teken staat van het krijgen van een broertje of zusje. In deze review meer over dit boek.

Achtergrond

‘Wat zit er in je buik, mama?’ is een vertaling van ‘What’s in your Tummy Mummy?’. Het boek is geschreven door Sam Lloyd, een Amerikaanse acteur (die oa bekend is van de serie Scrubs) én kinderboekenschrijver. De Nederlandse vertaling is gedaan door Ellen Hosmar. Het boek verscheen in 2007 en is nu (2018) toe aan zijn 13e druk.

Over het boek

Het is een prentenboek, met flapjes om in mama’s buik te kijken. Een boek met vrolijke, felle kleuren en de tekst geschreven in rijmvorm. Het verhaal is simpel en kort: mama’s buik wordt steeds groter en op iedere pagina probeert het kindje te raden wat er dan in de buik verstopt zit. Op de laatste pagina vouwt er een 3D pagina uit waarin je mama, kind en dé verrassing, de baby ziet.

Wat vindt Johnny ervan?

Het boekje is een groot succes. Regelmatig pakt hij het boek op eigen initiatief om eens lekker te gaan lezen of voorgelezen te worden. Ook moet hij vaak hardop lachen als hij het flapje kan omslaan en het kindje bijvoorbeeld denkt dat er een paard in mama’s buik zit.

Wat vind ik ervan?

Ik vind het een leuk, vrolijk boek en een grappige, luchtige manier om hem duidelijk te maken dat er een baby aankomt. Het verhaal is precies lang genoeg voor zijn spanningsboog. Johnny leest het boek ook graag alleen, maar daar is het minder geschikt voor. De bladzijden zijn van papier en de flapjes scheuren makkelijk los. Echt een echt boek om samen te lezen dus.

Alleen de laatste pagina is een crime, ook als je samen leest. De 3D plaat die uitvouwt is leuk bedacht, maar erg bewerkelijk en een beetje onduidelijk. Je zou verwachten dat de baby er op deze pagina uitspringt, maar dat is eerder de moeder. Daarnaast gaat deze pagina wel heel makkelijk kapot. Het handtasje van de moeder hangt bijvoorbeeld los om de redelijke dunne arm; erg uitnodigend om aan te trekken. We zijn dan ook al één arm kwijt. Uiteraard is dit natuurlijk wel Johnny’s lievelingspagina.

Gezien het feit dat Johnny het zo’n leuk boek vindt en de boodschap redelijk goed lijkt over te komen, zou ik het boek -ondanks de laatste pagina- zeker aanbevelen ter voorbereiding op een broertje of zusje.

Benieuwd naar dit boek?

Je kunt het boek kopen in de boekhandel of bij bol.com.

Wat zit er in je buik, mama?
Sam Lloyd
ISBN: 978 90 5920 729 5
Prijs: €9,99

Ken jij dit boek? En weet je nog andere leuke boekjes over de komst van een broertje of zusje? Ik hoor het graag!

 

Dit artikel bevat een affiliate link.

6 thoughts on “STEPH’S REVIEW: WAT ZIT ER IN JE BUIK, MAMA? – SAM LLOYD

  1. Hey Stephanie,

    Hoe is het? Zitten jullie nog in Frankrijk? Ik las je blog en dit boek hadden wij ook voor Brent gekocht. Nog leuker ter voorbereiding op het worden van een grote broer vonden wij het boek “ Bobbi wordt een grote broer” van Ingeborg Bijlsma en Monica Maas. Mochten Johnny en jij dat boek nog niet gelezen hebben, dan vind ik dat echt een aanrader!!

    Gr. Maaike

  2. Wat een leuke manier om dit aan een kindje uit te leggen, voorlooig gaan wij nog niet voor een tweede mn eerste kindje is nu 8 maandjes dus nog even wachten maar waneer we dat wel willen is dit een hele goede manier van uitleggen ik heb het al eens eerder voorbij zien komen bij iemand die het overlijden van hun hondje met een boekje uitlegde
    Superhandig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.