#MOMLIFE

DE VOORDELEN VAN EEN KRAAMFEESTJE

Tijd voor feest!

Als de kleine eenmaal geboren is, is het tijd voor feest. Het nieuwe leven moet gevierd worden. En dit keer geen feest met liters wijn en bier, dat tot in de late uurtjes doorgaat. Het vieren van een geboorte gaat meestal gepaard met een beschuitje en een kopje koffie, oftewel het kraambezoek. De één vind het reuze gezellig, de ander ziet er tegen op. Ik viel zelf in de laatste categorie. Ik had tijdens mijn zwangerschap al zo’n vermoeden dat mijn hoofd er niet naar zou staan. Hoe moest dat nou als ál (of een groot deel van) die mensen die we een kaartje zouden sturen ook langs wilde komen? Toen las ik weer eens iets over een kraamfeestje en leek me dat ineens lang zo’n slecht idee nog niet.

Een beetje overdreven?

In eerste instantie was ik wel een beetje huiverig voor zo’n kraamfeestje. Een feest organiseren ter ere van de geboorte van je kind? Is dat niet wat overdreven? Het klinkt ook wel een beetje Amerikaans en ik wilde niet het gevoel krijgen dat ik de geboorte van mijn zoontje zou uitmelken. Bovendien was ik ook niet per se tegen kraambezoek, maar het leek me zo druk. Bezoek vind ik vooral gezellig als er geen zweem van verplichting en ver vooruit plannen over hangt. Dus besloten wij, voor een deel van mijn familie, een kraamfeestje te organiseren. In mijn ogen had dat namelijk alleen maar voordelen.

De voordelen kraamfeestje:

 1. Geen maandenlange volgeplande weekenden
  Dit was voor mij de belangrijkste reden voor het organiseren van een kraamfeestje. Uiteraard kwamen directe familie en vrienden gewoon op kraambezoek. Maar ik heb best een grote familie. Als die allemaal zouden willen langskomen en je wilt het bezoek een beetje spreiden, dan je heb je de eerste maanden geen weekend meer voor jezelf. En dat waren nou net de momenten dat wij met z’n drietjes wilden genieten van ons eigen gezinnetje.
 2. Veel rust de eerste weken
  Wij gaven het kraamfeestje pas toen Johnny zes weken oud was. Hoewel we in die eerste weken alsnog regelmatig visite hebben gehad, was het niet superdruk. Hierdoor vonden we het oprecht gezellig als er bezoek was en bleef er genoeg tijd over om bij te komen, uit te rusten en ons ritme te vinden.
 3. Geen verplichtingen voor het bezoek
  Een grote familie dus, met heel veel ooms en tantes die ik eigenlijk niet zo vaak zie. Eigenlijk vooral op verjaardagen van anderen, waar het dan wel altijd supergezellig is. Die wilde ik daarom ook absoluut een geboortekaartje sturen, maar ik wist niet zeker of zij wel zin hadden om op kraamvisite te komen. Ook hiervoor was het kraamfeestje ideaal. Vind je het leuk om de baby te bewonderen? Kom gezellig langs! Heb je er stiekem geen zin in, dan hoef je je niet verplicht te voelen.
 4. Het bezoek vermaakt zichzelf
  Hoewel ik nu weet dat je uren kan praten over baby’s, dacht ik voor de bevalling: waar moet je het dan telkens met iedereen over hebben? Als de baby bekeken is en de ouders zijn gefeliciteerd, wat dan? Met een feestje voorkom je dat probleem, er is genoeg gelegenheid voor felicitaties, maar de visite hoeft niet twee uur lang alleen maar naar verhalen over luiers en spugen te luisteren.

Het kraamfeestje was dan ook zeer geslaagd. We hadden mazzel dat het een prachtige, warme lentedag was en we heerlijk buiten konden zitten. Het was vermoeiend, maar vooral een heel gezellige middag, waar we nog steeds met plezier aan terugdenken!

kraamfeestje

Geef jij de voorkeur aan gewone kraamvisite? Of heb je ook een kraamfeestje georganiseerd?

 

Uitgelichte afbeelding afkomstig van Pixabay.

30 thoughts on “DE VOORDELEN VAN EEN KRAAMFEESTJE

  1. Het hangt er ook vanaf hoe groot je familie is natuurlijk. Als je niet gelijk de eerste maanden alle weekenden kwijt bent, kan ik me voorstellen dat het bezoek spreiden wel gezelliger is!

 1. Bij beide kinderen gaven we geen feest. Overdreven vonden we dat. We wilden eigenlijk vooral Rus voor onze pasgeborene. Al die mensen en verschillende parfums door elkaar zagen we niet zitten. Niet om lelijk te doen, maar we konden ons voorstellen dat het te veel zou zijn voor een baby die net op de wereld was. Uiteraard mochten onze naasten langskomen om de kleine te bewonderen, maar dat hoefde wat ons betreft niet met toeters en bellen. ?
  Essma recently posted…What’s on my fall-winter wishlist?My Profile

  1. Tijdens ons feestje ging Johnny ook niet continu van arm tot arm hoor, dat leek ons geen goed idee. Maar het blijft een drukke middag kan me voorstellen dat dat voor sommige baby’s (en ouders) teveel is inderdaad.

 2. Heel eerlijk? Ik wilde allebei niet. Het komt wel – moet ik eerlijk zeggen – dat ik een pittige dubbele bevalling (eerst natuurlijk tot 10 cm ontsluiting en toen evengoed nog een spoedkeizersnede er overheen) heb gehad en dat ik hormonaal niet helemaal fit was. Ik zag er zo tegenop. Uiteindelijk heb ik zelfs geen kraambezoek gehad. Ja, een enkeling na een maandje of 4. Natuurlijk wel alle dierbare familie. Soms loopt het anders…
  Rory recently posted…Niet iets bewaren als je het nu kunt gebruiken!My Profile

  1. Kan me goed voorstellen dat je hoofd er niet naar staat als het anders loopt. Wel knap dat je dat ook hebt aangegeven, denk dat er een hoop mensen zijn die bezoek ontvangen omdat ze zich verplicht voelen.

 3. Bij de geboorte van ons eerste kindje hadden we iedereen tegelijk uitgenodigd dan was ik er ook in één keer vanaf! Ik vond het tegenvallen en had ook veel pijn dus kon niet echt genieten. Gelukkig heeft mijn moeder alle zorg voor het feestje op zich genomen. De laatste 2 geboortes kwamen de mensen of s avonds of op zondag vond ik eigenlijk ook niks, want we hadden weken achter elkaar bezoek.
  Krystle/Batboy recently posted…Sinterklaas spelletjes tip: Soggy DoggyMy Profile

 4. In België is dat heel erg ingeburgerd. Maar wij noemen het een babyborrel of babydrink. Het gebeurt nog zelden dat er geen feestje gedaan wordt bij de geboorte. Het klopt dat je dan iedereen in 1 keer ziet, maar de organisatie van zo’n feest is ook niet min. Vaak worden hier de feestjes op 3 maand of 4 maanden gegeven en dan is het ook wat aanpassen voor de cadeautjeslijst. Maar het is wel leuk en ongedwongen. Kun je lekker in pyjama rondlopen thuis zonder dat er visite komt.

 5. OKAY, ik twijfel dus ook over een kraamfeest. Het lijkt me ten eerste heel chill omdat je dan inderdaad niet constant visite over de vloer hebt en inderdaad van die verplichte gesprekken met voeren met achterooms en -tantes die je eigenlijk helemaal niet aan de neus wilt hangen hoe je bevalling verliep. Ik denk dat ik toch wel om ben; geef gewoon een feestje. Dan maar een middag drukte en ‘s avonds kapot. Kun je inderdaad wel mooi je eigen ritme vinden met de kleine eerst. Chill artikeltje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.