#MOMLIFE

VLUCHTKOFFER PAKKEN? NEEM DIT MEE!

Vluchtkoffer klaar

Ik heb aan weinig dingen zo’n hekel als aan mijn tas inpakken. Hoe leuk de bestemming ook is, inpakken stel ik het liefst uit tot het allerlaatste moment. Zo ging het ook met mijn vluchtkoffer: de koffer die klaar staat voor het ziekenhuis zodra je gaat bevallen. Waar iedereen zo rond een week of 36 al vroeg of alles klaar stond, antwoordde ik luchtig dat ik dat nog ‘even’ moest doen. Misschien wist ik onbewust dat mijn kindje geen haast had of misschien was dit gewoon uitstelgedrag.

Inpakken maar!

Uiteindelijk ging ik toch overstag, want met lege handen aankomen in het ziekenhuis is ook zo wat. Er waren natuurlijk een paar laatste dingen die nog even moesten wachten, zoals mijn haarborstel en tandenborstel. In mijn hoofd kon dat ook nog makkelijk als de weeën net waren begonnen. Net als dat ik dan nog even mijn nagellak eraf zou halen en een heerlijk een ontspannende douche zou nemen. In de praktijk ging dat íets anders.

De tandenborstel is nog in mijn tas beland, maar uiteindelijk lag ik met ongekamde haren en afgebladderde nagellak op het kraambed. En er gingen wel meer dingen anders dan gepland. Gelukkig was ik verder wel redelijk goed voorbereid. Benieuwd wat er allemaal in die koffer zat?

Inhoud van de vluchtkoffer:

Voor mij:

 • Een pyjama om in te bevallen. Ik wilde graag een hemd model met knoopjes, zodat ik makkelijk zou kunnen voeden. Helaas vond ik niets waar ik in gezien wilde worden en werd het een normale pyjama van de Hema. Overigens ben ik uiteindelijk bevallen in een sexy h&m-tje. Nadat ik thuis een onsuccesvolle poging deed om te douchen, trok mijn vriend dat snel uit de kast en zijn we zo naar het ziekenhuis geracet, waar ik me niet meer kon omkleden.
 • Een comfortabele outfit om in naar huis te gaan. In mijn geval een wijde joggingbroek, shirt, vest en natuurlijk schoon ondergoed.
 • Toiletspullen: douchegel, shampoo, conditioner, deodorant, tandenborstel, tandpasta, haarborstel, make-up remover en dagcrème. Toen ik na de bevalling even lekker uitgebreid wilde douchen, zei de verpleegster echter dat ik die haren beter kon laten zitten. Eenmaal overeind begreep ik waarom. Ik stond te trillen op mijn benen. Toch kun je het maar beter bij je hebben, want wie weet huppel jij wel alweer vrolijk rond na de bevalling.
 • Telefoon, oplader, fotocamera met opgeladen batterij en lege SD kaart.
 • Boekje van de kraamzorg, met daarin het nummer dat je moet bellen na de bevalling, zodat de kraamhulp kan worden ingepland.
 • Ook handig is natuurlijk je ID, je zorgverzekeringspas en eventueel je ponsplaatje.

Voor de baby:

Genoeg over mij, de baby is natuurlijk veel belangrijker, want wat krijgt hij of zij aan?

 • Het eerste pakje. Een rompertje, broekje, truitje met lange mouwen, sokjes en een mutsje. Na verhalen dat mijn vriend bij zijn geboorte niet in zijn pakje paste, had ik voor de zekerheid maar twee pakjes ingepakt. Één in maat 50 en als hij groot zou uitvallen, één in maat 56. Uiteindelijk pakte de verpleegster het verkeerde pakje uit mijn koffer, maar had ik niet de kracht om daar op dat moment een punt van de te maken.
 • Een maxi cosi. Handig, want hij of zij moet natuurlijk veilig mee naar huis kunnen.
 • En dus ook een (dik) vest voor naar buiten en eventueel nog een dekentje. Ook zijn een hydrofiele doek en wat spuugdoekjes altijd handig. Luiers krijg je (net als kraamverband) in het ziekenhuis, dus die kun je thuis laten.

Voor mijn vriend:

En last but not least, ging er ook voor vriendlief wat in de koffer. Ik voorzag een lange, slopende bevalling. Dat leek me best pittig voor mijn vriend, die er dan hulpeloos, vermoeid én hongerig naast zou zitten wachten, dus:

 • Eten en drinken. Red bull, sapje, ontbijtrepen, wat snoep en iets hartigs. Veel suiker dus om wakker te blijven. Uiteindelijk heeft hij er niets van gegeten of gedronken. Dat wachten viel namelijk erg mee. Bovendien was het rustig op de afdeling en kreeg hij, net als ik, eten van het ziekenhuis.

Overigens had ik deze dingen ook een beetje voor mezelf ingepakt. Hoewel me werd verzekerd dat ik tijdens de bevalling echt niet aan eten zou moeten denken, kon ik me niet voorstellen dat ik geen honger zou krijgen. Maar, in tegenstelling tot de rest van de zwangerschap, was de honger of lekkere trek tijdens de bevalling inderdaad ver te zoeken.

Stephy&Johnny
Moe en gelukkig (inclusief een verwilderde coupe)

Extra?

Uiteindelijk was ik best tevreden met wat ik heb ingepakt, alles paste in een klein rolkoffertje en ik heb, op mijn haarborstel na, niets gemist.

Als je van tevoren weet dat je flesvoeding wilt geven, kun je daar ook het een en ander voor meenemen. En als je weet dat je borstvoeding gaat geven zou je je kolf mee kunnen nemen om de boel alvast op gang te helpen. Al zijn al deze dingen ook in het ziekenhuis aanwezig.

Verder mocht mijn vriend ook blijven slapen en had ik dus ook wat kleding en een tandenborstel voor hem kunnen inpakken. Het is alleen niet gebruikelijk of vanzelfsprekend dat dit mogelijk is en daar hebben we dus ook nooit bij stil gestaan.

Heb jij nog iets onmisbaars meegenomen wat hier niet tussen staat?

 

Uitgelichte afbeelding via Pixabay

15 thoughts on “VLUCHTKOFFER PAKKEN? NEEM DIT MEE!

 1. Ik had het helemaal uitgedokterd, wat ik aan ging doen tijdens mijn bevalling. Na uuuuuuren speuren op internet lag er een zwart nachthemd klaar, met knoopjes om makkelijk te kunnen voeden. Realiteit: ik was bijna de hele tijd halfnaakt haha. Gelukkig kon ik het nachthemd na mijn bevalling aan. 😉

  Voor mij was het uiteindelijk belangrijk dat mijn vriend erbij was (maar die past niet in de koffer) en dat ik iets van een douche in de buurt had. Verder is alles zo in een vaas aan me voorbij gegaan dat ik niet echt iets heb gemist.

  Uiteindelijk moesten wij 5 dagen in het ziekenhuis blijven en hebben we dus een en ander spul bij moeten halen. Vooral ook voor Tijmen, vriendlief is een borstkolf gaan halen en kleertjes. Borstkolf had ik wel ook in t zhuis, maar ik vond het fijn om ook al mijn eigen te hebben om daaraan te wennen (en die werkte voor mij uiteindelijk ook fijner).

  1. Wat grappig dat het dan toch altijd anders loopt he? Wil je dit keer weer hetzelfde nachthemd aan? Ik heb verder ook weinig echt nodig gehad, maar die borstel was geen overbodige luxe geweest. Ik heb enorm klitterig haar, dat al snel één grote knoop/ dreadlock wordt. Heb het thuis met liters conditioner weer uit de knoop gekregen en niet hoeven afknippen, maar die eerste foto’s van mij als mama zijn dan toch jammer haha.

   1. Waar ik bij mijn eerste zwangerschap echt met dit soort dingen bezig was ben ik er nu echt totaal niet mee bezig. Eerst ook maar eens zien hoe en wat betreft de bevalling.. Ik heb dat trouwens ook met die klitten, vooral in de herfst/winter. Vre-se-luk irritant!

  1. Jeetje, wat lang! Hier was het vier uurtjes in plaats van vier dagen, dus ik had geen tijd om me te vervelen. Wel een goede tip voor als het wat langer duurt inderdaad.

  1. Oh ja, die was ik vergeten! Mijn lippen waren op sterven na dood na de bevalling. Dus doe MOET deze keer mee! Dank voor de tip. 🙂

 2. Hij staat al klaar en al het bovenstaande zit erin of staat in een checklistje. Het is nou al een rolkoffer vol dus als het toch een ziekenhuisbevalling wordt dan komt er een tweede bij. De baby heeft ook zó veel spulletjes die mee moeten! 😉

 3. Ik vond dat ook zo lastig! Uiteindelijk was ik heel blij dat ik rietjes had meegenomen. Ik had continu dorst, maar had tijdens de weeenstormen niet de energie om goed om hoog te komen om uit zo’n flesje te drinken. De rietjes waren echt een uitkomst!
  Marieke recently posted…Snack tagMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.