#MOMLIFE

DAG VAN DE DUURZAAMHEID: 10 TIPS VOOR DUURZAAM SPEELGOED

Vandaag een ander soort artikel op mijn blog. In samenwerking met een groep groene bloggers, delen wij vandaag allemaal onze top 10 met tips om duurzamer te leven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Als mama blogger doe ik mijn duit in het zakje wat betreft duurzaam speelgoed! Lees meer over dit initiatief en mijn top 10 in dit artikel.

Dag van de Duurzaamheid

Elk jaar op 10 oktober vieren we de Dag van de Duurzaamheid. Een dag waarop extra stil wordt gestaan bij duurzaamheid en waar door middel van evenementen door het hele land meer mensen enthousiast worden gemaakt over duurzaamheid. Deze dag is een initiatief van Urgenda en zij willen laten zien dat duurzaamheid behalve noodzakelijk ook inspirerend en winstgevend kan zijn. Met name aan die inspiratie willen verschillende groene bloggers graag een steentje bijdragen!

Impact top 10 van de gemiddelde Nederlander

Om te bepalen hoe duurzaam een gemiddelde Nederlander nou eigenlijk is, schreef Babette Porcelijn het boek De Verborgen Impact. In dit boek presenteert ze de impact top 10, waaruit onder andere blijkt dat we de grootste (directe én indirecte) impact maken met het kopen van spullen en het eten van vlees. Daarnaast beschrijft ze manieren waarop we die impact effectief kunnen verminderen.
Dag van de duurzaamheid

Duurzame top 10 van Groene Bloggers

Veel groene bloggers zijn bezig met onderwerpen uit die impact top 10. Ter gelegenheid van de Dag van de Duurzaamheid leek het ons leuk om eens gezamenlijk op een rijtje te zetten welke duurzame stappen we per onderwerp (kunnen) nemen om onze impact te verkleinen. Een soort online groene gids!

En hoewel ik meer mama blogger ben dan groene blogger, doe ik toch graag mee aan dit initiatief. Ik heb dan ook gekozen voor een top 10 van duurzaam speelgoed.

Waarom duurzaam speelgoed?

Er zijn veel redenen te bedenken om te kiezen voor duurzaam speelgoed. Zo heeft niet alleen het milieu baat bij duurzaam geproduceerd speelgoed, maar gaat het vaak ook langer mee, is het veiliger voor je kind en in de meeste gevallen een lust voor het oog.

Je betaalt meestal wel iets meer voor duurzaam speelgoed, maar het is dan ook waardevaster. Zodra jouw kids er klaar mee zijn, kun je dit vaak nog goed verkopen of weggeven.

Maar wanneer is speelgoed duurzaam? Vaak denk je al gauw aan houten speelgoed. Toch is niet al het houten speelgoed duurzaam en bestaat er tegenwoordig ook duurzaam speelgoed van ander materiaal.

In deze top 10 een selectie van duurzaam speelgoed, dat vooral geschikt is voor baby’s en peuters. Ideaal voor als je alvast op zoek wilt gaan naar cadeaus voor de feestdagen.

En als side note, mijn kind heeft bij lange na niet alles van het onderstaande lijstje en heeft ook ‘gewoon’ hysterisch lelijk, plastic speelgoed. Deze top 10 is dan ook vooral bedoeld ter inspiratie en niet om belerend over te komen.

Top 10 duurzaam baby/peuter speelgoed

-1- Grimms Regenboog

Antroposofisch duurzaam houten speelgoed, waar kinderen met hun fantasie en verbeelding  van alles mee kunnen maken. De regenboog is zowel verkrijgbaar in mooie felle kleuren als ook in pastelkleuren, zwart/wit of naturel. Op internet vind je talloze voorbeelden van hoe je kind (en jijzelf) hiermee uit de voeten kan.

duurzaam speelgoed grimms

-2- Petit Collage Safari Dieren Puzzel

De puzzel van Petit Collage met safaridieren is gemaakt van duurzaam en handgesneden hout. Behalve puzzelen, kun je deze dieren ook een mooie plekje geven op de kinderkamer.

-3- Ostheimer Boerderij Dieren

Net als Grimms maakt ook Ostheimer antroposofisch speelgoed. Zoals mooie, handgemaakte, duurzame boerderij figuurtjes die qua kleur en materiaal in overeenstemming zijn met de natuur. Kwalitatief hoogwaardig, tijdloos speelgoed dat meerdere jaren mee gaat.

Ostheimer duurzaam speelgoed

-4- Grapat Houten Nins, Bakjes en Munten

Dit Spaanse merk gebruikt beuken- en berkenhout afkomstig uit duurzaam onderhouden bossen. Ze staan bekend om de gekleurde spoelen, munten, ringen en poppetjes die met de hand worden gemaakt. Ook met dit speelgoed kun je alle kanten uit. De producten worden gekleurd met licht dekkende verf op waterbasis en daarna in de bijenwas gezet. Na productie wordt het speelgoed verpakt door mensen met een verstandelijke handicap.

-5- Wobbel Balance Board

De Wobbel is een duurzaam hout balansbord, waar zowel jong als oud veel plezier aan kan beleven. Ook stimuleert dit mooie stuk speelgoed de fantasie en zet het aan tot bewegen. Iets dat hier nog op het verlanglijstje staat!

duurzaam speelgoed wobbel

 

 

-6- Plan Toys Houten Rijgschaap

Dit merk biedt een verscheidenheid aan speelgoed, waaronder dit mooie houten rijgschaap. Dit speelgoed is gemaakt van rubberhout. Dit hout is veelal afkomstig uit Zuid-Oost Azië en komt van latexbomen die aan het einde van hun latex producerende levensduur zitten. In plaats van deze bomen te verbranden, worden deze door de lokale boeren verkocht aan PlanToys.

plantoys duurzaam speelgoedplantoys duurzaam speelgoed

-7- Sophie de Giraffe Bijtring

Een bijtring gemaakt van 100% natuurrubber en veilige verf. Dit speeltje is ideaal bij doorkomende tandjes en kiezen en is BPA-vrij en ook vrij van weekmakers. Deze bijtring zit in een mooie, gerecyclede cadeauverpakking. 

-8- Green Toys – Sleepboot

Speelgoed van Green Toys wordt gemaakt van gerecycled plastic. Deze sleepboot bijvoorbeeld is ideaal voor in bad of onder de douche en kan tegen een stootje. Het materiaal is BPA-vrij en vrij van weekmakers.

greentoys duurzaam speelgoed

 

-9- Vilac rammelaar

Dit Franse merk maakt bijzonder speelgoed dat van generatie op generatie kan worden doorgegeven. Deze houten rammelaar is niet alleen mooi om te zien, maar ook gemaakt van duurzaam gewonnen hout.

vilac duurzaam speelgoed

-10- Keptin-Jr Smooz kuffeltje

Een schattig knuffeltje, gemaakt van 100% biologisch geteeld katoen. Eenvoudige vormgeving in rustige kleuren maakt dit knuffeltje ideaal voor de allerkleinsten.

De afbeeldingen gebruikt in dit artikel komen van Villa Hoera. Een prachtige webshop met bijzonder, veelal duurzaam speelgoed. Veel van bovenstaand speelgoed is dan ook in hun webshop te vinden. 

Naast het kopen van duurzaam speelgoed, kan men natuurlijk ook op andere manieren duurzaam zijn wat betreft speelgoed. Zo zijn er in Nederland verschillende speel-o-theken, waar speelgoed geleend kan worden. Ook vind ik de 4-cadeautjes regel een mooi idee tegen de overvloed aan spullen. Deze regel houdt in dat ieder kind 4 cadeautjes krijgt: iets dat ze nodig hebben, iets dat ze willen, iets dat ze kunnen dragen en iets dat ze kunnen lezen. Eventueel aangevuld of inwisselbaar met iets om te doen.

Ken jij nog duurzame speelgoedmerken?

Online groene gids

Benieuwd naar de tips van de andere groene bloggers? Een overzicht van alle blogs vind je hier:

Spullen
10 tips om tweedehands te kopen van Hermien (KouweKleren)
10 tips om over te stappen op herbruikbare producten van Nynke (Nynkek)
10 dingen die je niet hoeft te hébben volgens Amke (Groen is het nieuwe zwart)
10 tips om te ontspullen én ontspuld te blijven van Sara (Mevrouw Miauw))

Voeding
10 tips om (meer) plantaardig te gaan eten van Merel (Blackbirds and Cakes)
10 tips om minder voedsel te verspillen van Hilde (Tijd voor iets anders)
10 tips om minder vlees te eten van Sarina (VegaSaar)

Vervoer en reizen
10 tips om minder te vliegen van Linda (Zaailingen)
10 tips voor een duurzame vakantiebeleving van Janet en Anneloes (Not so stuffy)

Kleding
10 tips om je kledingkast te verduurzamen van Iris (The sea is my cup of tea)
10 tips om zelf kledingmerken op duurzaamheid te checken van Sara (When Sara Smiles)
10 tips lang leve je favorietjes van Chantoile
10 tips om fair fashion te shoppen van Kim (Kimbuining.com)

Wonen
10 tips om milieuvriendelijker te wonen van Carlien (Goed voor de wereld)
10 tips om je voor te bereiden op wonen in een Tiny House van Natasja (Groene manieren)
10 tips om groen te doen in de tuin van Sara (Groen met Saar)
10 tips om je badkamer afvalvrij(er) te maken van Yalou (We are the Earth)

Overig
10 tips voor een groen kantoor van Geanne (Sweet Suzie)
10 tips om goed te doen met je geld van Desiree (Aandachtige blog)
10 groene challenges om jezelf uit te dagen een maand groener te leven van Sanne (Het grote groene geluk)
10 tips om te verduurzamen en direct geld te besparen van Tessa (Awkward Duckling)

 

18 thoughts on “DAG VAN DE DUURZAAMHEID: 10 TIPS VOOR DUURZAAM SPEELGOED

  1. Nuttig lijstje! Ik vind het altijd een dilemma op verjaardagen van mijn nichtjes en met kraamvisite. Al die plastic troep.. Dit lijstje ga ik er zeker in houden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.