#STEPHSREVIEW, Verzorging

STEPH’S REVIEW: DE LUNETTE MENSTRUATIECUP

Lunette Menstruatiecup

In Steph’s Review zal ik regelmatig een product reviewen. Van verzorgingsproducten tot speelgoed, van boeken tot eten. Deze week opnieuw een duurzaam product, de Lunette Menstruatiecup.

Wie, wat, waar?

Een wat? Tot een aantal jaar geleden had ik geen idee van het bestaan van de menstruatiecup. Toen ik er voor het eerst over las, sprintte ik ook niet direct naar de winkel om het zelf eens uit te testen. Ik was inmiddels al overgegaan op biologische tampons en dat beviel prima. Toch bleef ik nieuwsgierig en na een aantal reviews online gelezen te hebben, wilde ik het eens proberen.

De menstruatiecup is dus een vervanger voor tampons en maandverband. De naam zegt het al, het is een cupje die je inbrengt en waar alles in wordt opgevangen. Deze leeg je, maak je schoon en breng je weer opnieuw in. Een duurzaam product dus en daarnaast ook goed voor je lichaam. Een tampon neemt bijvoorbeeld al het vocht op en dat kan ervoor zorgen dat het vaginaal slijmvlies geïrriteerd raakt.

Er zijn verschillende merken en maten verkrijgbaar. Ik koos voor de Lunette menstruatiecup. Deze is gemaakt van medische kwaliteit siliconen en dus hypoallergeen, latexvrij, reukloos en bevat geen giftige stoffen of bleekmiddelen. In Frankrijk zijn deze bij bijna elke pharmacy te krijgen, maar in Nederland kun je ze het beste online bestellen, bijvoorbeeld bij Katoen&Ko. Deze menstruatiecup kost EUR 30,95. Ook is er een speciale zeep (EUR 8,75) en een desinfectiebekertje (EUR 5,25) verkrijgbaar. Je steriliseert de menstruatiecup namelijk één keer per maand. Tijdens je menstruatie kun je hem schoonmaken met water en eventueel een speciale zeep. Ook hoef je de cup minder vaak te vervangen dan een tampon, je kunt hem namelijk wel tot 12 uur lang inhouden, afhankelijk van de zwaarte van je menstruatie.

lunette menstruatiecup

Oefening baart kunst

Online had ik al gelezen dat het inbrengen een secuur en niet al te fris werkje zou zijn. En toen ik het ding voor de eerste keer zag schrok ik. Ik vond de cup in verhouding tot een tampon best groot.

Maar goed, tijd om het uit te proberen. De cup kun je op een aantal manieren vouwen (die staan ook in de gebruiksaanwijzing) zodat deze zo klein mogelijk wordt en dus zo makkelijk mogelijk ingebracht kan worden. Dit inbrengen vond ik meevallen en is een kwestie van hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.  Vervolgens moet je even checken of het goed zit. De cup moet namelijk wel vacuüm zitten. Dit kan je doen door met je vinger rond de rand te bewegen en meestal voel je dan wanneer hij helemaal is uitgevouwen.

Nu zit het vervelende werk erop en hoef ik er 12 uur lang niet meer aan te denken. Het bevalt dan ook goed. Het lekt niet door en ik voel hem niet zitten. Ik zou bijna vergeten dat ik mijn menstruatie heb, ware het niet dat ik af en toe nog een krampje voel. Er hangt ook geen touwtje uit, dus erg makkelijk als je tussendoor naar de wc gaat. Ook is het handig dat je niet continu hoeft te denken aan het meenemen of kopen van tampons. Dat ontbreken van het touwtje is wel wat lastiger met eruit halen. Je moet dus even met je vingers naar binnen om hem eruit te halen (daar is het steeltje handig voor). En dan zorgen dat je eerst het vacuüm verbreekt, anders wordt het een pijnlijke bedoening. Je gooit hem leeg in het toilet en maakt hem vervolgens goed schoon voordat je hem weer inbrengt.

Wat een gedoe

Nadelen? Als je de cup tussendoor wilt legen en schoonmaken, is het lastig als je niet thuis bent. Het is tot nu toe nog niet voor gekomen, aangezien je hem in principe 12 uur kan inhouden. Maar mocht je niet thuis zijn, dan moet je ingewikkeld doen met een flesje water boven de toiletpot. Dat lijkt me veel gedoe. Ook moet je de cup na elke menstruatie steriliseren en tussendoor telkens schoonmaken. Als je gewend bent aan tampons die je gewoon weg kunt gooien, kost dit wat meer moeite en tijd.

Tot slot is een nadeel dat je de juiste menstruatiecup moet zien te vinden. Ik had mazzel, want die van mij was gelijk prima. Het wordt natuurlijk wel een dure grap als je een aantal verschillende moet proberen, voordat je er één vindt die goed zit.

Conclusie

Ik gebruik de menstruatiecup nog maar een paar maanden, maar ik ben van plan hem zeker langer te gaan gebruiken. Het grootste voordeel is dat het prettiger voelt dan tampons. Ik voel de cup niet zitten en het voelt al met al een stuk frisser. Ondanks dat het in- en uitdoen wat meer werk is, is dit vooral een kwestie van gewenning.

Ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen iets is, maar ik vind het goed dat er een duurzaam alternatief is.

Kennen jullie de menstruatiecup? En gebruiken jullie hem zelf ook?

Benieuwd naar mijn andere reviews? Die vind  je hier.

 

Uitgelichte afbeelding via Pixabay. De afbeelding in het artikel met toestemming van Katoen&Ko.

17 thoughts on “STEPH’S REVIEW: DE LUNETTE MENSTRUATIECUP

 1. Yes, ben ook fan van de cup. Tip: haal hem uit in de douche. Spoel hem schoon en klaar. Overigens redden vrouwen met een hevige menstruatie 12 uur zonder legen niet. Ik heb er 2. Dan kan ik hem legen en de schone indoen. De ander kan ik dan rustig schoonspoelen etc. Schoonmaken kan overigens ook alleen met water. Zelfs liever geen zeep, als er wat blijft zitten op de cup heb je zo een schimmelinfectie te pakken.

  1. Ik had begrepen dat dit met een speciale zeep geen probleem was en dat vind ik zelf wel prettig. Maar ik zal nog even duidelijker vermelden dat je geen gewone zeep moet gebruiken en dat water alleen in principe ook al voldoende is 🙂 In de douche uit doen en een tweede cup hebben, zijn trouwens ook goede tips. Thanks!

  1. Ja, ik had mazzel om gelijk de juiste te vinden. En aangezien het hier makkelijk te verkrijgen is, probeer je zoiets denk ik sneller dan dat je het online moet bestellen. Ik kreeg net de tip van de site: http://www.cupkiezer.nl, die je kan helpen bij het vinden van de juiste cup.

 2. Ik vind het zo leuk om te lezen dat de menstruatiecup steeds “normaler” wordt. Ik ben al een jaar #teamcup en zou willen dat iedereen er in ieder geval van af wist, zodat je weet dat er alternatieven zijn op de wegwerpproducten :).

  Je probleem over “welke cup moet ik dan kopen?” hoorde ik zo vaak, daarom ben ik met http://www.Cupkiezer.nl begonnen, ken je die al? Met vijf vragen raadt de quiz dan cups aan die bij je passen én in NL te kopen zijn!

  Groetjes,
  Nynke

  1. Ja, ben ik het helemaal mee eens. Dank je wel voor het delen van je site, die kende ik niet. Heel handig (en goed dat er geen bevallingsvraag inzit haha)!

  1. Ik moest ook wennen aan het idee hoor, maar je kan ze hier zelfs in de supermarkt kopen. Dan probeer je zoiets toch sneller denk ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.