#MOMLIFE

SCHERMTIJD VOOR DE KIDS: OPVOEDING OF NOODZAAK?

Onderzoek: bijziend door tablets?

Eerder deze week verscheen er op NOS.nl een artikel dat steeds meer kinderen bijziend worden door toenemend gebruik van tablets of smartphones. Hoewel ik dit soort berichten vaker heb gelezen en gehoord, was dit eigenlijk de eerste keer dat ik er van schrok. Onderzoekers volgden een groep met kinderen, waarvan 2,5% op hun 6e bijziend was. Nu op 13-jarige leeftijd is al een kwart van hen bijziend en de oorzaak zou kort gezegd zijn: te weinig buitenlicht en teveel schermtijd.

Schermtijd met de Franse slag

Veel ouders hanteren natuurlijk al een schermtijd. Zo niet, dan loopt het in veel gevallen de spuigaten en is het de hele dag feest. Hoewel ik geen schermtijd hanteer, hou ik de tijd wel losjes in de gaten. Een beetje met de Franse slag dus. Na twee afleveringen is het bijvoorbeeld mooi geweest. Meestal gebeurt dat zo aan het eind van de middag als Johnny moe en hongerig wordt en ik nog moet koken.

Maar eerlijk is eerlijk, als ik ziek ben denk ik ook: kijk maar lekker zoveel je wilt (en laat mij met rust). Meestal is het dan na een uurtje vanzelf uit met de pret en concentratie. Ook komt hij ruimschoots aan zijn buitenspeeltijd. Toch wil ik de schermtijd vanaf nu beter in de gaten houden. Voor je het weet is het ‘je kind voor de tablet zetten’ later hetzelfde als roken in de buurt van kinderen nu. En dat neemt mijn, tegen die tijd bijziende, zoon mij dan vast niet in dank af.

schermtijd

Schermtijd advies

Wat is dan eigenlijk de ‘aanbevolen’ schermtijd voor een kind? Leuk dat opvoeden op gevoel, maar misschien zijn die mooie kleine kinderoogjes nu allang verpest? Na wat research op internet kwam ik op de site van Ouders van Nu een interessant artikel tegen met de volgende richtlijnen, die komen uit het rapport App, noot, muis van de stichting Mijn Kind Online:

 • 0-2: 5 minuten per dag
 • 2-8 jaar: opbouwend naar maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;
 • 8-10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
 • 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;
 • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.

Ook staan in dit artikel nog andere handige adviezen en tips.

Hoewel ik de schermtijd in de dreumestijd wel eens of meer dan eens heb overschreden (want wat is 5 minuten?), doe ik het momenteel dus nog niet zo verkeerd. En hoewel Johnny er nu na verloop van tijd vanzelf genoeg van krijgt, wordt in het artikel ook aangegeven dat dat steeds lastiger wordt naarmate ze ouder worden en zich langer kunnen concentreren.
schermtijd

Opvoeding of noodzaak?

Ondanks dat ik eigenlijk niet echt ben van de strikte regeltjes wat betreft de opvoeding, denk ik dat ik voor de schermtijd een uitzondering ga maken. Het is niet alleen een kwestie van al dan niet streng/goed/makkelijk opvoeden, maar ook een kwestie van de gezondheid van je kind op de lange termijn.

Houden jullie de schermtijd streng in de gaten? En wat vinden jullie van de richtlijnen voor schermtijd?

 

De gebruikte afbeeldingen in dit artikel zijn afkomstig via Pixabay (afbeelding 1, afbeelding 2 en afbeelding 3).

 

8 thoughts on “SCHERMTIJD VOOR DE KIDS: OPVOEDING OF NOODZAAK?

 1. Schermtijd, wat is dat? 😂

  Nee, even zonder dollen. Ik gebruik (nog) geen schermtijd. Mijn dochtertje is nu 16 maanden en kijkt wel eens TV met ons mee, maar nooit alleen. Overigens staat de TV hier wel vaak aan, maar dan wel op een muziekzender.

 2. Het valt niet altijd mee. Op de middelbare school werken ze tegenwoordig bijvoorbeeld met iPads. Dus lekker dan, maximaal 3 uur achter een scherm per dag. Daar ga je al meteen de mist mee in…

  1. Ja, lastig. Wat buitenshuis gebeurt moet je ook maar gewoon loslaten, denk ik. Al wordt er op scholen hopelijk uiteindelijk ook gekeken en actie ondernomen nav dit soort onderzoeken.

 3. Ik doe ook niet aan ‘schermtijd’. Weet je, als ik kijk hoe vaak ik eigenlijk met m’n hoofd voor een scherm zit… En hoewel we niet aan ‘schermtijd’ doen, speelt hij ook meer dan genoeg met z’n speelgoed en buiten. En tja, het bijziend… Ik denk dat het vooral van belang is wát ze kijken en hoe dicht op het scherm ze zitten… Ik denk zelf dat dat een negatievere invloed heeft op de gezondheid van de ogen dan het ‘hoelang’..
  Rachelle recently posted…Gezonder leven; nu moet het roer echt omMy Profile

  1. Ja, afgaande op het onderzoek ben ik binnen de kortste keer zelf ook bijziend. En ik denk dat de afstand tot het scherm inderdaad ook een belangrijke rol speelt en dat er ook een verschil zit tussen een klein smartphone scherm, een grotere tablet of een televisie. Hier gelukkig ook wel genoeg compensatie, maar toch vond ik de resultaten van het onderzoek best schrikken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.