#MOMLIFE

SAMEN SLAPEN OF NIET?

Wakker schrikken..

Maandenlang schrok ik regelmatig ‘s nachts wakker. Waar is mijn kind? Ligt ie onder de dekens? Of onder mijn vriend? Elke keer opnieuw dacht ik dat ik, na het voeden, met Johnny in bed in slaap was gevallen en hem was vergeten terug te leggen. En elke keer bleek hij gewoon netjes in zijn eigen bed te liggen. Geen idee waar dit vandaan kwam, maar samen in bed slapen met mijn kind leek me doodeng. Toch zijn er heel wat ouders die wel samen slapen.

Voordelen van samen slapen

Op het consultatiebureau wordt samen slapen nog steeds afgeraden in verband met de veiligheid. Je wilt natuurlijk niet dat je kind stikt in de dekens of dat je je baby plet in je slaap. Toch zijn er genoeg redenen te bedenken waarom je wél samen zou willen slapen.

Voordelen zijn onder andere dat je kind zich veilig voelt en dit zorgt voor een goede hechting. Ook is het is veiliger wat betreft het in de gaten houden van de omgeving, zoals de temperatuur in de kamer. Het horen van jouw ademhaling prikkelt bovendien het kind ook te blijven ademen en als je borstvoeding geeft is het natuurlijk heel handig dat je je bed niet uit hoeft. Als je terug kijkt in de tijd zie je ook dat samen slapen heel lang heel gewoon was (en in veel andere culturen nog steeds gewoon is).

Behalve met je kind in bed slapen zijn er ook andere opties die onder ‘samen slapen’ vallen. Zo kun je kiezen voor een co-sleeper. Dan heeft je baby zijn eigen bedje aan jouw bed vast. Of je kindje slaapt in een eigen bed, maar wel bij de ouders op de slaapkamer.

Als je kiest voor samen in één bed slapen of een co-sleeper, moet je wel wat extra veiligheidspunten in acht nemen, want er zijn een aantal risico’s om rekening mee te houden. Toch kan je met wat voorzorgsmaatregelen in veel gevallen best veilig samen slapen.

Wel of niet samen slapen

Aan ons was het echte samen slapen dus niet besteed. Hij heeft welgeteld één nacht tussen ons in gelegen en ik lag zo verkrampt, ik deed geen oog dicht. Ik draai veel en slaap ook niet lekker zonder een heel dik dekbed. Johnny sliep gelukkig ook prima in zijn eigen bedje. Ik denk ook dat niet alle kindjes even veel behoefte hebben aan de hele dag (en nacht) bij hun moeder geplakt te zitten en dat hij dan ook prima gehecht is. Wel lag hij bij ons op de slaapkamer en dat was ideaal met de nachtvoedingen. Na een maand of negen ging hij naar zijn eigen kamertje en bleek dat zowel wij als Johnny rustiger en beter sliepen.

Uiteindelijk is het vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Als je zorgt dat je het zo veilig mogelijk maakt, denk ik dat je moet doen waar je je het prettigst bij voelt en waar jij en je kind het meest behoefte aan hebben en beiden het beste door slapen.

Mocht je meer willen weten, kijk dan op de website van Veiligheid.nl voor algemene tips over veilig slapen. Meer informatie over de voordelen van en tips voor veilig samen slapen vind je op de website van Samen Slapen.

Waar slaapt/sliep jouw baby? Wat vind jij van samen slapen?

 

Uitgelichte afbeelding via Pixabay

18 thoughts on “SAMEN SLAPEN OF NIET?

 1. Wij hebben ervoor gekozen wel samen te slapen… Eigenlijk al vanaf Emma geboren was… Ze is geboren dmv een keizersnede, de eerste nachten sliep ik dus in het ziekenhuis. Emma had daar haar eigen wieg, maar ik wilde haar bij mij. Hoevaak ze niet zijn komen vragen “zullen we haar even in haar eigen wiegje leggen?” haha. Ik heb er nooit spijt van gehad, maar kan me voorstellen dat sommige dit misschien wel eng vinden.
  Daisy Kroon recently posted…Het rode dagboek in de EftelingMy Profile

 2. Hier sliep ik heel onrustig zodra een van de jongens tussen ons in sliep, toen ze jong waren was ik bang dat ik er boven op zou gaan liggen en daarna schopte en sloegen ze zo in de ronde dat wij niet meer sliepen, hier was het geen succes.

 3. Toen ons zoontje nog in de sleepyhead sliep, deden we soms tussenin. Toch voelde ik me op dat moment beter bij de gedachte Aiden in z’n eigen bedje te leggen. Onze oudste deden we meteen in haar eigen bed en daar heb ik tot op de dag van vandaag nog wel spijt van. We waren zo onervaren en dachten dat het ‘zo moest’. Dat kleine hoopje liefde helemaal alleen op een kamer ?. Als ik die tijd met haar opnieuw mocht doen, legde ik haar dicht tegen me aan. Ik wil mama’s daarom vooral adviseren om te doen wat het beste bij je past en wat je moedergevoel je ingeeft. Met het ook op veiligheid uiteraard!
  Essma recently posted…How to | Planning a birthday party #3My Profile

 4. Wij sliepen ook samen en hoewel anderen daar niet altijd even positief op reageren, heb ik er nooit spijt van gehad. Ik volgde mijn gevoel en ik denk dat dat het belangrijkste is in je ouderschap: dat je de keuzes maakt die jij wil maken; niet omdat de rest van de wereld er iets van vindt. Mooi, uitgebreid en informatief artikel!
  Merel recently posted…Naar de middelbare | Kom van die bank af!My Profile

 5. Zoontje sliep vanaf de geboorte bij ons, nu op 2j4m slaapt hij in zijn eigen bedje maar heel vaak slaapt er nog iemand bij hem. Voor zijn 3de verjaardag hebben we en bed op het oog dat een hoogslaper is maar de onderste matras is een dubbel bed zodat we bij hem kunnen komen liggen want rond die periode komt er een nieuwe baby dus ik denk dat er dan terug nood gaat zijn aan meer bij elkaar slapen. Ook hebben wij een peuterbed naast ons bed staan voor noodgevallen.
  Cindy recently posted…NaNoWriMo #1 – de voorbereidingMy Profile

 6. Denk niet dat wij ons manneke straks meenemen in bed, tenzij het allemaal niet wil in het wiegje naast m’n bed. Wil dan wel graag zo’n SleepyHead Deluxe zodat er geen risico is dat we op ‘m gaan liggen ofzo…

 7. Samen slapen in 1 bed was aan ons niet echt besteed. Zowel manlief en ik schrokken dan steeds wakker. Het gebeurde wel dat zoonlief bij ons in slaap viel, wij ook half dommelden en hem dan slapend weglegden. Hij lag de eerste periode bij ons op de slaapkamer, in een eigen wieg.

 8. Goed verwoord. Het gaat inderdaad om persoonlijke voorkeur.
  Hier slapen de kids allebei op hun eigen kamer en daar ben ik blij om. Ik werd kriebelig van het samen slapen. De oudste sliep na 6 weken al op zijn eigen kamer, de jongste na 2 weken al. Ik slaap zelf al zo onrustig en dan moet ik niet ook nog eens een kind bij me hebben liggen wat onrustig slaapt.
  Ieder z’n ding.

  1. Wat fijn dat jullie samen kunnen slapen en het zo goed bevalt. Ik heb het toevallig laatst weer eens geprobeerd, maar hier werkt het helaas niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.