#MOMLIFE

ROZE WOLK?

Een roze wolk

Wat moest ik me voorstellen bij zo’n roze wolk? Ik dacht dat het vooral een heel verliefd gevoel zou zijn. Een soort opperste gelukkigheid. Al was ik ook nuchter genoeg om te bedenken dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn zou zijn. Bij het woord ‘wolk’ in roze wolk had ik niet echt stilgestaan, maar we zouden het gaan zien als mijn kindje geboren was. Ik liet het maar over me heen komen.

Nu ik erop terugkijk kan ik zeggen dat ik inderdaad op een wolk zat. Hij was alleen niet per se roze. Gelukkig ook zeker niet zwart, verre van, maar het was meer een wazige wolk. Dat de uitspraak ‘negen maanden op, negen maanden af’ dus niet alleen geldt voor je lichaam, maar ook mentaal, daar kwam ik pas achter toen die wolk definitief was opgetrokken.

Toen ik er middenin zat was ik me er eigenlijk niet bewust van. Onder invloed van hormonen verandert je lichaam, groeit er een klein baby’tje in je en verandert er ook mentaal het een en ander. Ik voelde me tijdens de zwangerschap al wel anders, maar ik kon er niet precies mijn vinger op leggen. Naarmate de bevalling dichterbij kwam, zat ik steeds meer in een roes. Lekker cocoonen enzo.

Misschien gewoon veranderd

Ook na de bevalling bleef ik in die roes zitten, die werd eigenlijk alleen maar heftiger. Ik was heel blij, maar het was wel intens. Alles stond in het teken van de baby, gecombineerd met slaapgebrek en hormonen die door mijn lijf gierden. Toen ik na een paar weken een beetje hersteld en gewend was, had ik niet door dat ik eigenlijk nog steeds op een wolk zat, misschien was ik wel gewoon definitief veranderd nu ik moeder was.

Alles, behalve Johnny, ging een beetje aan me voorbij. We hadden geluk met een hele lieve, rustige baby en ondanks dat ik me heel gelukkig voelde, was ik ook moe, had ik weinig energie en voelde ik me kwetsbaar. In plaats van daar aan toe te geven, probeerde ik er onbewust tegen te vechten. Ik gaf mezelf lichamelijk wel 9 maanden de tijd om weer in shape te komen, maar geestelijk wilde ik me sneller weer de oude voelen. Zodat ik die leuke, hippe, energieke moeder kon zijn die ik van tevoren in gedachte had.

Steeds meer de oude

Vanaf een maand of drie na de zwangerschap begon ik te merken dat ik elke maand steeds een beetje meer mezelf werd. De maand daarop dacht ik dan: nee, ik zat nog steeds op die wolk, volgens mij ben ik nu pas weer echt mezelf. En zo ging dat een maand of 9 à 10 door. Elke maand kwam ik steeds iets meer van de wolk af. Steeds meer met mijn voeten op de grond, terug in het echte leven. Pas na maand of 10, toen ik inmiddels ook was gestopt met borstvoeding geven, was ik echt weer de oude. Ik kon weer volop genieten van dingen waar ik voor de zwangerschap ook van genoot en had eindelijk weer meer energie. Hoewel ik natuurlijk vast ook echt veranderd ben, vind ik het toch fijn dat ik me weer de oude voel.

Hebben jullie ook het gevoel gehad een tijd lang in een soort roes te zitten?

 

Uitgelichte afbeelding via Pixabay

1 thought on “ROZE WOLK?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.