#MOMLIFE

OPVOEDEN UIT DE BOEKJES

Peuterpubertijd

Help! Mijn kind is pas 15 maanden, maar het lijkt of de peuterpubertijd al begonnen is. Ik dacht dat het echte opvoeden pas zou beginnen rond de twee jaar, maar ik vrees dat ik eerder aan de bak moet. Meneer zoekt behoorlijk de grenzen op, dreint en jammert als hij zijn zin niet krijgt en luisteren is er ook niet bij. Ik heb mezelf nog nooit zo vaak ‘Nee/ Niet doen/ Pas op!’ horen zeggen.

Toen ik me begon af te vragen of ik mijn dreumes had laten ontsporen, besloot ik te googelen op 15 maanden en daar bracht de ‘Oei ik groei’ website meer duidelijkheid: het is gewoon de 15 maanden sprong. Een opluchting, het hoort er allemaal bij. Hij leert (net als alle voorgaande en nog te komen sprongetjes) ineens enorm veel, zijn wereld wordt groter en hij begrijpt dingen steeds beter.

Opvoeden uit boekjes of op gevoel

Het hoort erbij, maar dit keer moeten we er ook iets mee doen. Voorheen konden we het af met liefde en begrip, nu worden grenzen opgezocht en handig bespeeld en is het is dus van belang hoe we daar op gaan reageren.

Er zijn heel wat boeken over geschreven of facebookgroepen waar je je bij kan aansluiten, maar waar begin je? Ik dacht altijd dat een vrije opvoeding wel bij ons zou passen: niet te veel regels en veel vrijheid om zelf alles te ontdekken. Alleen blijkt dat ons kind het vrolijkst en gezelligst is met rust en regelmaat. Dus welke kant gaan we op?

Leestips?

Verplichte literatuur leek me ook niet per se nodig. Met betrekking tot het moederschap doe ik vaak dingen op gevoel en dat gaat meestal wel prima. Mochten er problemen zijn dan google ik of vraag ik om advies. Daarbij, zoveel mensen, zoveel meningen. Je doet het altijd wel goed of fout volgens iemand.

Toch ben ik ook wel nieuwsgierig. Als je volgens een bepaalde stroming/gedachte opvoedt, kun je bewust je gedrag op situaties aanpassen. En ben je misschien al voorbereid op bepaalde situaties. Wanneer word je boos? Hoe word je boos? Is een strafhoekje wel of geen goed idee? Je wilt natuurlijk graag een kindje dat goed luistert en manieren heeft, maar ook kindje dat straks genoeg zelfvertrouwen heeft om niet over zich heen te laten lopen en zelf inziet wat goed en fout is.

Zijn er opvoedstromingen, -boeken of -facebookgroepen die jullie mij kunnen aanraden? Ik hoor het graag!

opvoeden

Uitgelichte afbeelding via Pixabay

2 thoughts on “OPVOEDEN UIT DE BOEKJES

    1. Ja, daar ga ik ook vanuit, maar ben nu na wat tips, toch het eea aan het lezen en dat vind ik wel interessant (hoe en of het ook in de praktijk gebracht wordt is een tweede haha).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.