#TRAVEL, Myanmar

MYANMAR III: BAGAN & YANGON

We zijn alweer bij het derde en laatste deel van onze reis door Myanmar beland. In het eerste en tweede deel kon je lezen over onze aankomst in Yangon, de pittige driedaagse trek en over de avonturen op en rond Inle lake en in de drukke stad Mandalay. In het laatste deel van onze reis bezoeken we het tempelparadijs Bagan en keren we terug naar Yangon.

Temple paradise, Bagan

Als je mijn vorige verhalen hebt gelezen zal het geen verrassing meer zijn, op onze volgende en één na laatste bestemming, Bagan, komen we opnieuw midden in de nacht aan. We hebben in de bus een leuk Oostenrijks stel leren kennen en besluiten gezamenlijk op zoek te gaan naar een hostel. Na opnieuw wat mensen uit hun nachtelijke rust te halen, vinden we ook dit keer weer een betaalbare slaapplek. Het ontbijt is maar tot 9 uur, dus uitslapen zit er helaas niet in. Bagan is een stuk rustiger dan Mandalay met veel groen en laagbouw en er hangt een relaxt sfeertje. We huren fietsen om de boel te verkennen. Tussen al dat groen staan namelijk honderden tempels, waarvan we er een paar willen bezoeken. Het is een bloedhete dag en na een aantal tempels en een lange lunch in de schaduw besluiten we één van de grotere tempels te beklimmen en daar een tijdje rond te hangen.

bagan myanmar
bagan myanmar

 

bagan myanmar

Het is een tempel die bekend staat als dé plek om de zonsondergang te bekijken. Zover was het echter nog lang niet. Na de lange steile trap omhoog te zijn geklauterd is het uitzicht aan alle kanten supermooi. De omgeving ligt bezaaid met honderden tempels van verschillende groottes en in de verte ligt een gebergte. De meeste tempels hebben, op een enkele goed onderhouden tempel na, het goud verloren en dat is misschien wel net zo mooi. Je kunt je een beetje voorstellen hoe het hier vroeger geweest moet zijn.

Sunset mania

Toen de zon eenmaal begon te zakken, veranderde de vredige tempel van karakter. Ineens komen er letterlijk busladingen vol toeristen op de tempel af en wurmt iedereen zich via de trappen omhoog. Wij hadden al een mooi plekje bemachtigd bovenin, op het hoekje van de tempel, samen met het Oostenrijkse stel. Het uitzicht is niet voor niets zo beroemd: de tempels steken zwart af tegen ondergaande zon, het stof waait op van de weggetjes, daarachter de rivier en in de verte de bergen, waarachter de zon langzaam verdwijnt. Dit mooie uitzicht werd wel een beetje overschaduwd door het geduw en getrek op de tempel. Ook zijn de meeste mensen drukker met hun fototoestel dan met genieten van het moment. De zonsondergang is van begin tot eind door duizenden camera’s vastgelegd en zodra de zon eenmaal onder is, is het onmiddellijk een drukte van jewelste om weer van die tempel af te komen. We moesten er om lachen en deden er zelf natuurlijk ook aan mee, maar eigenlijk was het vreselijk.

bagan myanmar
Dé foto die iedereen heeft..

De dag erna in Bagan huren we ebikes. Na het geploeter op de gewone fietsen van de dag ervoor lijkt het ons ideaal om lekker rond te tuffen op de niet zo coole elektrische fietsen. Helaas voel ik me niet zo lekker en blijf ik in het hostel. Gelukkig kan Arend met de Oostenrijkers op pad en aan het eind van de middag komen ze me ophalen, om met z’n allen opnieuw de zonsondergang te bewonderen. Dit keer op een iets rustiger plekje. Ziek of niet, nu is het mijn tijd om op de ebike te rijden, met Arend achterop. De lokale mensen vonden het maar een gek en lachwekkend gezicht, de man achterop. Na een rustige zonsondergang vertrekken de Oostenrijkers de dag erop naar hun volgende bestemming en hebben wij nog een dag in Bagan.

bagan myanmar

Na de fiets en ebike, kiezen we die dag voor de benenwagen. Tot de check out doen we rustig aan, aangezien ik nog steeds niet helemaal fit ben en daarna zouden we een ‘klein stukje’ wandelen. Zouden, want de kleine wandeling draait uit op een fikse wandeling op woestijnzand, op het heetst van de dag, langs de rivier. Dit stuk ligt namelijk een stuk lager als het dorp en je kan niet overal zomaar weer omhoog klimmen. Toen we van het zand uiteindelijk weer een uitgang omhoog hadden gevonden, werden we uitgenodigd bij een man thuis. Hij heeft uitzicht over een groot deel van de rivier en had ons vast zien ploeteren. Hij spreekt geen woord Engels, maar is super vriendelijk en biedt ons een kopje thee en wat eten aan.

bagan myanmar
Hier waren we aan het ploeteren

 

bagan myanmarbagan myanmar

Back to Yangon

Na deze dag is het tijd om terug te gaan naar Yangon. De fijne JJ express bus rijdt ook tussen Bagan en Yangon en dus besluiten we onszelf te trakteren op een busritje in luxe. De bus zat dit keer alleen helemaal vol met luidruchtige mensen en het is helaas niet de oase van rust die wij ons herinnerden van de eerste keer. Daarbij stranden we halverwege met pech langs de weg. Gelukkig zijn de buschauffeurs hier collegiaal, want binnen de kortste keer staan er zes andere bussen langs de weg, allemaal om ons een handje te helpen. Na een uurtje kunnen we weer verder en rond zes uur ’s ochtends komen we, niet helemaal uitgerust, aan in Yangon.

We vliegen pas die avond terug naar Bangkok, dus we moeten ons nog een dag vermaken in Yangon. Vanuit het vliegtuig hadden we een grote gouden Boeddha gezien en daar willen we graag heen. Helaas begrijpt geen taxichauffeur waar we het over hebben, maar dankzij de wifi op het kantoortje bij het busstation en Arends geheugen over de locatie, weten we deze Boeddha toch te vinden.

Bij deze tempel arriveren we in de ochtenddauw. Ook hier worden we weer met open armen ontvangen door wat mensen die daar werken. We krijgen een kopje thee en moeten op de foto. Iets minder fijn na zo’n nacht in de bus, maar vooruit. We vinden een stil hoekje en kunnen daar nog even een dutje doen. Tegen een uur of twee nemen we de taxi naar een meertje, waar we naast een antiek reuzenrad een ijsje eten in het gras en waar Arend natuurlijk weer een beetje gitaar kan spelen. Na een rondje in het reuzenrad, een praatje met wat locals en een laatste zonsondergang in Myanmar, is het tijd om te gaan. Vol van alle indrukken, op naar het vliegveld.

yangon myanmar

17 thoughts on “MYANMAR III: BAGAN & YANGON

 1. Wauw de zonsondergang bij de tempel lijkt me adembenemend mooi. Zo jammer inderdaad dat iedereen dan meer met foto’s maken bezig is in plaats van samen te genieten. Maja je wilt zelf toch ook dat mooie plaatje maken, begrijpelijk 😉

 2. Erg mooi reisverslag! Ik ben zelf nog niet in Myanmar geweest, maar het lijkt me wel ongelofelijk de moeite om er naar toe te trekken. Die zonsondergang moet adembenemend geweest zijn, en de thee bij de man thuis is wat reizen reizen maakt: de onverwachte ontmoetingen 🙂

 3. Wauw wat heb je alles super mooie beschreven, net alsof we een beetje mee waren. Het zou voor mij niet een eerste of tweede keuze zijn om hier heen te gaan maar ben nu wel super benieuwd naar het land en alle schoonheden die het heeft te bieden.
  Lotte recently posted…Eetdagboek Lotte #1My Profile

 4. Bagan is zo magisch. Ik heb mijn vriendin te huwelijk gevraagd boven op een van de tempels tijdens zonsopkomst. Daarom is Bagan voor eeuwig in mijn hart. Leuk om jullie avonturen te lezen.

 5. Eind 2012 ‘moesten’ we kiezen; 3 weken Myanmar of 3 weken Sulawesi (Indonesie). We kozen voor het laatste omdat we zoveel moois gehoord hadden over het duiken daar en daarnaast zo verdrietig werden van wat er allemaal in Myanmar gebeurde in die periode.

  Achteraf heerlijke reis door Sulawesi, hadden we zeker niet willen missen. Nu echter knaagt Myanmar ook nog steeds :). Helaas vinden we het nog niet de ideale bestemming om onze twee jonge kinderen naartoe te gaan, maar hopelijk kan het over een paar jaar alsnog.

  Ik kan vooral niet wachten om met mijn semi-pro drone foto’s te maken (maar grote kans dat dit tegen die tijd niet meer mag/kan).

  Mooie foto’s 🙂

  1. Lastige keuze, Sulawesi lijkt me ook een prachtige bestemming! Hopelijk krijg je de kans om over een paar jaar naar Myanmar te gaan, denk dat je daar inderdaad heel wat mooie beelden kan maken met je drone!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.