#TRAVEL, Indonesië

INDONESIA I: CRAZY JAKARTA

Het laatste reisverhaal is alweer een tijdje geleden (dat ging over over Laos en Cambodja). Dit keer is het echter tijd voor Indonesië. Hier ging onze reisstijl onverwachts over van backpacken naar reizen in luxe. Enorm genieten, maar ook wel even wennen. In dit verhaal lees je hoe wij Jakarta op de fiets ontdekten, gingen ziplinen en ‘s nachts op bijzondere plekken belandden.

Bye bye backpack, hello Jakarta

Vanuit Bangkok vliegen we met Air Asia naar Jakarta. De aankomst daar hebben we zo gepland dat we tegelijk met een goede vriend van Arend en zijn moeder in Indonesië zijn. Met hun Indonesische roots hebben ze veel vrienden en familie in Jakarta en Bandung wonen. Arend heeft veel zin om zijn vriend en surrogaat moeder weer te zien, maar behalve dat we weten dat we een aantal dagen bij ze kunnen overnachten, hebben we geen idee hoe de rest van onze reis door Indonesië eruit gaat zien.

Nadat we geland zijn worden we van het vliegveld opgehaald en gaan we naar ons appartement. Op de 15e verdieping hebben we een prachtig uitzicht op de stad. Ook nemen we na weken eindelijk weer eens een goede warme douche en hebben we een fijn kamertje waar we kunnen slapen, met airco. De eerste avond gaan we gelijk uit eten en komen we terecht in een chique visrestaurant, waar onze maaltijd even ervoor uit het aquarium wordt gevist. Het is al gauw duidelijk dat we onze backpack voorlopig in de wilgen kunnen hangen. De vriend van Arend mag de dag erop draaien in een club, Exodus, en ik ben dan jarig, dus we moeten op chique. Na maanden backpacken zit er echter niets behalve makkelijke, luchtige, verkleurde en gescheurde kleding in onze rugzak. Niet helemaal geschikt voor een feestelijk avondje uit, dus we moeten ook nog even een nieuwe outfit shoppen.

indonesië jakarta
Uitzicht vanuit ons appartement

Hiep, hiep, hoera!

De volgende dag ben ik jarig en word ik verwend met taart en cadeautjes. Ook word ik naar de kapsalon gestuurd om mijn haar te laten stylen. Een föhn heb ik al zes maanden niet meer gezien en met eindelijk weer eens make-up op herken ik mezelf bijna niet. Daarna gaan we naar het huis van vrienden waar we ons kunnen omkleden, voor we uitgaan. Dan is het tijd voor de soundcheck bij de club en eten we nog wat in het bijbehorende restaurant. Ik zie al gauw sushi op het menu staan, dus alleen daardoor al kan mijn verjaardag niet meer stuk. Vervolgens gaan we naar de club waar we een eigen tafel hebben en de flessen drank al klaar staan. Niet veel later is het tijd voor Arend’s vriend om achter de draaitafels te gaan staan en alsof het allemaal nog niet gek genoeg is, komt er om 12 uur een verjaardagstaart aan. Het voelt een beetje alsof we in een droom zijn beland. Na al die maanden backpacken genieten we met volle teugen van deze luxe.

indonesië jakarta

indonesië jakarta

indonesië jakarta

Het WK

De dag erop slapen we uit, gaan we opnieuw naar de shopping mall en aan het eind van de avond of beter gezegd midden in de nacht, is het tijd om de eerste WK wedstrijd van Oranje in Indonesië te bekijken. Dat wordt een pittig, want de wedstrijd begint pas om 3 uur ’s nachts. We worden meegenomen naar een café waar we de wedstrijd gaan kijken en onze vrienden de eigenaar kennen. Pas als het café helemaal leeg stroomt rond een uur of 1 ’s nachts begrijpen we dat het café alleen voor ons geopend blijft. Het is de wedstrijd tussen Oranje en Costa Rica en helaas voor het personeel, een wedstrijd die pas na verlenging en penalty’s wordt beslist. Ondanks de euforie van de overwinning voelen we ons ook wel bezwaard, het was inmiddels alweer bijna ochtend.

indonesië jakarta

Het mooie Batavia en… karaoke?

Een paar dagen later zijn we uit eten gevraagd door familie en doen we voor het eerst iets cultureels in Jakarta. We eten in Cafe Batavia, een mooi restaurant in het oude deel van de stad, Batavia en we bezoeken na het eten het nationaal monument Monas. Na afloop vragen onze vrienden of we nog even langskomen. Ze zijn in een karaokebar en we besluiten daar nog een drankje te doen. Eenmaal aangekomen blijkt deze karaokebar iets chiquer dan gedacht. Met onze teenslippers komen we er niet in. We kunnen ‘schoenen’ huren en vijf minuten later staan we met foeilelijke Crocs opnieuw voor de ingang. Niet bepaald chiquer, maar blijkbaar wel genoeg om binnen te komen.

indonesië jakarta
Aanrader: Cafe Batavia
indonesië jakarta
Heerlijk eten en drinken
indonesië jakarta
En een prachtig interieur
indonesië jakarta
Het nationaal monument, Monas, by night.

We vragen ons af of we hier wel zin in hebben, maar er wordt ons beloofd dat het een bezoekje waard is. We gaan naar binnen en vallen met onze outfit en kekke schoeisel behoorlijk uit de toon. Het is meer een discotheek dan een karaokebar en het is een drukke bedoening zo op de zondagavond. We worden meegenomen naar een privé kamertje: een soort mini discotheek in de discotheek. Als we aankomen zit het karaoke gedeelte er gelukkig al op en is de dansvloer geopend. De hele avond draaien ze een soort happy hardcore zonder bass en daar staan we dan op onze Crocs. Na een paar drankjes kan het ons niets meer schelen en we kijken onze ogen uit. Als ik bijvoorbeeld naar de wc ga en per ongeluk de verkeerde deur open trek, sta ik niet in het toilet, maar in een met spiegels behangen slaapkamer. Al met al een zondagavond om niet gauw te vergeten.

Tijd voor avontuur

Daarna is het tijd voor ander soort vertier: een adventurepark in het noorden van Jakarta, genaamd Outbondholic. Hier wordt mijn lang gekoesterde droom dan eindelijk werkelijkheid: ik ga ziplinen! We klauteren over touwladders, netten en houten trappetjes hoog boven de grond en er zitten een stuk of zeven ziplines in het parcours, die elke keer een stukje langer en hoger zijn. In één woord: geweldig! Aan het eind van het parcours komt echter de grootse uitdaging: we staan op een hoogte van zo’n zes meter, we zien een gat in de grond en er hangt een slap touw. De bedoeling is met een vrije val naar beneden te springen, waarna het touw je opvangt en je vrolijk heen en weer slingert. Als we daar boven staan moeten we toch even slikken. Hebben ze hier wel dezelfde veiligheidsmaatregelen als in Nederland? Wat als je net naast dat gat in de grond belandt? Toch besluiten we allemaal te springen en sluiten we het parcours af met een fijne adrenalinekick.

indonesië jakarta

 

Fietsen door Jakarta

De dag erop zitten we wederom niet stil. Gehuld in een heus wielrenpak, met helm, handschoentjes en snelle bril, klimmen we op de fiets. Een van onze vrienden is fietsfanaat en laat ons zo de stad zien. Dat is overigens niet heel vanzelfsprekend hier in Jakarta, maar er worden de verkiezingen gehouden. Iedereen heeft vrij om te gaan stemmen en daardoor is het heerlijk rustig op de weg. Een bijzondere manier om Jakarta te zien.

De dagen erop bestaan uit nog meer bezoekjes aan shopping malls, uitslapen, massages, nog één (en meteen de laatste) wedstrijd van Oranje en voor we het weten is het tijd voor Arends verjaardag. Na mijn onvergetelijke dag is het nu de beurt aan Arend. Dit keer belanden we in de SKYE bar op de 56e verdieping. Opnieuw een chique tent, waar we een eigen tafeltje, veel drank, een taart om 12 uur en een adembenemend uitzicht op de stad hebben. Ook voor Arend dus een verjaardag om niet gauw te vergeten.

indonesië jakarta
Helaas mochten we geen foto’s maken met onze camera, maar dit was het uitzicht vanaf de 56e verdieping

In het volgende deel zoeken we de natuur op in de omgeving van Bandung en genieten we nog heel even van de luxe op het mooie Bali.

9 thoughts on “INDONESIA I: CRAZY JAKARTA

 1. Nou…dat is wel ff een andere ervaring dan onze dagen in Jakarta, maar dat zei je al toen je mijn blog las. Ik kan me voorstellen dat het op deze manier wél leuk is! Lekker jullie verjaardagen vieren, leuke feestjes met ietwat bizarre en grappige tafelen (hahaha die crocs!). Zo kom je je dag in Jakarta wel door. Ben benieuwd wat jullie nog meer hebben gezien en gedaan in Indonesië.
  Femke recently posted…Roadtrippen langs de Costa de Vincentina in PortugalMy Profile

  1. Haha, ja die crocs zal ik niet snel vergeten. Leuk om een beetje gelijktijdig ook over jouw avonturen in Indonesië te lezen. Ik snap overigens wel dat als je tijd maar beperkt is en je hebt geen vrienden of familie daar, dat je er snel(ler) weer weg bent.

  1. In Ubud ben ik ook geweest, al ben ik daar niet op de fiets geklommen. Klinkt wel heel leuk. Thanks, ik ga het onthouden, mocht ik er ooit weer komen!

 2. Heerlijk die luxe! Meeste reizigers ontwijken Jakarta maar ik vond het net als jullie (als ik het zo lees) best een leuke stad!
  Benieuwd naar de rest van jullie Indonesië avontuur!

  1. Als de tijd beperkt is, snap ik overigens wel dat je liever naar één van de vele andere mooie(re) plekken in Indonesië wilt gaan,maar ik heb me zeker vermaakt daar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.