#MOMLIFE

IK BEN ZWANGER! UPDATE 1E TRIMESTER

Yes, the word is out! Zoals je waarschijnlijk via Instagram of Facebook al hebt gezien: ik ben zwanger! Als alles goed mag blijven gaan, verwachten wij in december ons tweede kindje en wordt Johnny een grote broer. In deze blog dan eindelijk een update. Ik heb opnieuw redelijk lang gewacht het wereldkundig te maken en ook deze blog liet even op zich wachten.

Maar je hebt een mamablog of niet. Inmiddels ben ik alweer 17 weken zwanger, dus vertel ik in deze blog graag meer over de afgelopen weken/maanden. Over hoe wij er achter kwamen, of ik last heb van kwaaltjes, de eerste echo en iets over antistoffen.

Expanding the family!

Suprise, zwanger!

Om maar met de deur in huis te vallen. Wij waren zelf nog het meest verrast over deze zwangerschap. Ik bedoel, we weten natuurlijk hoe kids gemaakt worden en ook dat er die maand theoretisch gezien een hele, hele kleine kans bestond dat ik misschien zwanger zou kunnen zijn. Maar what are the odds?

Toch bleek het zo te zijn. Er ging bij mij een belletje rinkelen toen ik vijf dagen voor mijn menstruatie de bekende krampen voelde en daarna een kleine bloeding: vreemd, ietwat vroeg, maar het zou kunnen. Ik dacht nog ‘ah ongesteld, niet zwanger’. Alleen daarna hield het weer op en dat gebeurt normaal nooit. ‘Zou het een innestelingsbloeding zijn geweest?’ schoot er door mijn hoofd.

De dagen erna hield het me nogal bezig: zou het kunnen? Nee toch? Ik lijk me wel misselijk te voelen. Of beeld ik het me in? Ik denk dat ik zwanger ben. Nee, ik stel me aan. Ik was mezelf helemaal gek aan het maken. Dat weekend ging Johnny uit logeren bij zijn opa en oma en om mezelf de mond te snoeren besloot ik vrijdag een testje te halen. Dan kon ik die zaterdagochtend doen en me vervolgens richten op ons vrij weekend.

De test

Maar die test was dus positief! Huh, wat? Wow. We waren beide héél blij, maar ook verrast. Misschien herinner je je nog de blog waarin ik mijn twijfels uitte over een tweede kindje. Die twijfels waren de afgelopen periode wel verdwenen. Ik wende steeds meer aan het idee van een eventuele tweede, maar we hadden zelf, om meerdere redenen, een iets andere tijdlijn in gedachte. De baby besloot echter anders en nadat we van de schrik waren bekomen overheerst alleen nog de blijdschap en het geluk. Wanneer is de timing wel perfect? We’ll make it work.

We vertelden het dit keer snel aan onze families (daar waar we vorige keer wachten tot 5 maanden, was het nu 5 weken- wat een contrast). We gingen weer bijna naar Frankrijk en wilden het toch persoonlijk vertellen. Iedereen was gelukkig superblij voor ons.

zwanger buik
16 weken. Mijn buik en baby groeien snel!

Kwaaltjes

De kwaaltjes zijn ten opzichte van mijn vorige zwangerschap wat sterker aanwezig. Vooral de eerste weken waren pittig. Onder invloed van de hormonen verloor ik tijdelijk al mijn relativeringsvermogen en kon ik me alleen nog maar zorgen maken. Daarnaast was ik redelijk misselijk en vooral heel erg moe. Ik kon de hele dag wel slapen. Als ik wakker was, was alles teveel moeite. Lamlendig en energieloos.

Hoewel ik het gelukkig al gauw wat zonniger in zag en ook de misselijkheid niet lang heeft geduurd, bleef die vermoeidheid het hele eerste trimester aanhouden. Ik leek wel een kat zoveel wilde ik slapen. Inmiddels voel ik me gelukkig alweer een stuk beter en kom ik de dag vaak weer door zonder dutjes.

Qua cravings valt het ook nog mee. Momenteel is het jus d’orange en chocolade spritsen. Daarnaast denk ik vaak zin te hebben in iets, maar zodra ik één hap neem denk ik: bleghh, nee dit is het toch niet.

1e echo

Met 11,5 week was het tijd voor een eerste bezoek aan de verloskundige in Nederland. Zo gek na bijna twee maanden: je hebt geen menstruatie, een positieve test en je voelt je slecht, maar verder geen enkel bewijs. Hoewel, dit keer begon mijn buik redelijk snel uit te zetten, dus eigenlijk bewijs genoeg, maar toch.. Het blijft onzeker. Het besef dat er echt een baby in mij aan het groeien is drong pas door toen ik daar een mini mensje op het scherm zag verschijnen. Wauw, gelijk helemaal verliefd!

echo zwanger
Verliefd!

Ook kozen we er deze keer wel voor om een een NIPT te laten doen en na de echo, ging ik gelijk door om bloed te laten prikken. Gelukkig kregen we na iets meer dan een week te horen dat de uitslag helemaal goed was. Verder hoorde ik niets over het bloed dat werd afgenomen voor de standaard testjes, waarbij geldt: geen nieuws is goed nieuws en anders hoor je het binnen een paar dagen. Het was dus een beetje schrikken toen ik na twee weken toch een telefoontje kreeg. Blijkbaar zijn er irregulaire antistoffen gevonden in mijn bloed en hadden ze van zowel mij als mijn vriend bloed nodig voor verder onderzoek. Best lastig nu we nog in Frankrijk zitten.

Antistoffen

Behalve van Rhesus D had ik hier nog nooit van gehoord en ik had geen idee wat het te betekenen kon hebben. Nadat ik de verloskundige wat uitgebreider had gesproken en het eea op internet had gevonden waren we gelukkig wat geruster. Hoewel het een beetje ingewikkeld blijft, zou ik eventueel de rode bloedcellen van de baby kunnen aanvallen, waardoor de baby bloedarmoede zou kunnen ontwikkelen. De kans is overigens groot dat straks blijkt dat er niets aan de hand is en mocht het wel zo zijn, dan word je goed in de gaten gehouden om eventueel op tijd te kunnen ingrijpen.

Geen paniek dus, maar wel een bliksembezoek aan Nederland met zijn drietjes, want het kan maar beter goed en bijtijds uitgezocht zijn. Alles voor de baby. Nu is het wachten op de uitslag. En daarna duurt het niet lang meer voor de 20-weken echo, ook spannend. In de tussentijd genieten we van die groeiende buik en voel ik de kleine soms al schoppen, zo bijzonder!

vliegen
Ons bliksembezoek aan Nederland betekende ook voor het eerst vliegen met Johnny!

Ik hoop jullie de komende tijd op de hoogte te houden van mijn zwangerschap en alles wat mij dit keer bezighoudt!

 

Uitgelichte afbeelding via Pixabay. (We weten het geslacht overigens nog niet, die blauwe muisjes zijn random gekozen)

9 thoughts on “IK BEN ZWANGER! UPDATE 1E TRIMESTER

    1. Dank je wel lieve Femke! Haha, ja toen was het nog zo pril, maar ik moest het gewoon even kwijt- vooral omdat jij ook net je tweede hebt 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.