#STEPHSREVIEW, BOEKEN

STEPH’S REVIEW: HOW2TALK2KIDS – ADELE FABER & ELAINE MAZLISH

How2Talk2Kids

In Steph’s review van deze week behandel ik een boek. Tijdens mijn zoektocht naar opvoedkundige boeken (waar ik een tijdje geleden dit artikel over schreef), werd ik geattendeerd op ‘How2Talk2Kids’. In dit boek staat een respectvolle manier van communiceren centraal, waar zowel ouders als kinderen zich beter bij zullen voelen. Een boek vol praktische vaardigheden die direct toepasbaar zijn. Daar had ik wel oren naar en vol goede moed bestelde ik het boek, in de hoop mijn dreumespuber onder controle te krijgen.

Achtergrond

How2Talk2Kids is geschreven door Adele Faber en Elaine Mazlish. In de inleiding lees ik dat beide dames internationaal worden erkend als experts op het gebied van communicatie tussen volwassenen en kinderen. De basis voor dit boek is afkomstig van de ideologie van Dr. Haim Ginott, pionier op het terrein van respectvol communiceren. Tot slot heeft Heleen de Hertog zowel het boek als de bijbehorende workshops en bijeenkomsten bewerkt voor de Nederlandse markt. Meer hierover kun je lezen op de website van How2Talk2Kids.

Het boek

Na een korte intro, wordt in zes hoofdstukken uiteengezet hoe je beter kunt communiceren met je kind. In elk hoofdstuk komt een vaardigheid aan bod, verduidelijkt met praktijkvoorbeelden en korte stripjes over hoe het wel en niet moet. In het laatste hoofdstuk worden alle vaardigheden samengevoegd.

Één van die vaardigheden is bijvoorbeeld ‘omgaan met gevoelens’. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat zijn babybroertje of -zusje stom vindt. In plaats van te zeggen dat het kind heus wel van zijn broertje of zusje houdt, is het de bedoeling zijn of haar gevoelens te erkennen. Je moet goed luisteren, het gevoel benoemen en eventueel aangeven dat jij dat niet leuk vindt.

Een andere vaardigheid die aan bod komt is ‘effectief prijzen’. Heel interessant, want ik merk dat ik zelf vaak sta te juichen van trots als mijn zoontje weer iets nieuws kan. Dit schijnt heel demotiverend te kunnen werken. Als je een tekening onder je neus krijgt is het beter om te beschrijven wat je ziet, dan te roepen hoe mooi of goed het wel niet is. Door te beschrijven wat je ziet, moet je echt kijken naar wat hij heeft gemaakt en toon je oprechte interesse. Kinderen hebben hier veel meer aan dan een ‘ohh prachtig lieverd’.

Wat vond ik ervan?

Hoewel het boek heel makkelijk weg leest, wordt in de inleiding aangeraden het boek langzaam te lezen. Het kost namelijk tijd om je deze vaardigheden eigen te maken. Dat langzame lezen kwam er niet van, want met de praktijkvoorbeelden en stripjes vloog ik er doorheen. Ik kon me goed vinden in alle aangedragen vaardigheden en hoop het dan ook zelf te kunnen gaan toepassen. Doordat het boek heel praktisch is, gaat het nergens echt de diepte in wat betreft achterliggende theorieën. Dat vond ik wel jammer.

Daarnaast was ik tijdens het lezen ook een beetje sceptisch over de workshops die je kunt volgen en continu worden aangehaald. Het voelt een beetje alsof het boek lezen leuk en aardig is, maar dat de workshop toch echt wel een essentieel onderdeel is. Daar word ik een beetje kriegelig van, want daarvoor heb ik het boek niet gekocht. Voor het argument dat je bij een EHBO cursus ook een praktijkgedeelte hebt, was ik dan wel weer gevoelig. Het praktijkgedeelte van de EHBO cursus had ik inderdaad niet willen missen. Goedkoop is het echter niet (ruim 300 euro), dus ik denk dat ik pas aan de workshops begin als ik echt heel wanhopig ben.

Tot slot was ik ietwat voortvarend met dit boek. Pas nadat het boek binnen was zag ik staan dat het geschikt is voor kinderen vanaf 2 jaar. Het richt zich met name op gesproken communicatie. Hoewel ik kleine dingen alvast eigen kan maken (zoals effectief prijzen), zal de echte test pas komen wanneer mijn kind wat ouder is.

Benieuwd naar dit boek?

How2Talk2Kids
Adele fabe & Elaine Mazlish
ISBN: 978-90-812400-1-7
Prijs: 22,50

Ken jij dit boek? En zo ja, heb je het al in te praktijk gebracht? Ik hoor het graag!

Dit artikel bevat een affiliate link.

11 thoughts on “STEPH’S REVIEW: HOW2TALK2KIDS – ADELE FABER & ELAINE MAZLISH

  1. Ik ben al jaren fan van dit boek! En ik pas het, samen met mijn intuïtie (want tenslotte kent niemand mijn kind zo goed als ik) al heel lang toe. Mijn zoon is inmiddels 10. En voor hem werkt het over het algemeen goed ?

    1. Nog niet echt, mijn dreumes praat nog niet haha. Ik probeer wel al vaker te beschrijven wat ik zie in plaats van er gelijk een oordeel aan te hangen. We zullen zien of het helpt!

    1. Bedankt voor de tip! Daar heb ik al eens eerder over gehoord. Alleen zou ik mijn zoontje (nog) niet omschrijven als temperamentvol, dus ik weet niet of het dan ook interessant is?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.