#MOMLIFE

HONDERDEN EURO’S KWIJT AAN BABYUITZET?

Dure grap, zo’n kind

Een kind krijgen is een dure grap. Het moet gevoed worden, kleding aan en gaat straks misschien studeren. Maar kost een baby nou veel geld?  Je hebt heel wat spullen nodig en er gaan ook heel wat luiers en billendoekjes doorheen. Verder vond ik het wel meevallen. Een baby is zo duur als je het zelf maakt.

Misschien ben ik gierig? Of gewoon heel nuchter? Als ik soms om me heen kijk of op social media zie hoeveel geld ouders uitgeven aan hun (toekomstige) kinderen, ben ik verbaasd. Net als wanneer ik binnenloop bij een Prénatal of Babydump. Het is soms zo druk, het lijkt wel gratis. Die gierende hormonen van de aanstaande ouders zijn natuurlijk een goudmijntje voor de talloze fabrikanten en winkels. 1000 euro voor een wandelwagen? Honderden euro’s voor een splinternieuwe kinderkamer? Alleen het beste voor je eigen kind natuurlijk, maar zo tikken de kosten wel aan.

Niet alles nieuw

Wij kwamen met een beperkt budget terug van onze wereldreis en dat heeft er voor gezorgd dat we iets minder vanzelfsprekend alles maar kochten, ook al was het voor ons meest kostbare bezit. Ons kind hoeft niets te kort te komen, maar alles nieuw is niet nodig.

Van goede vrienden, die een ouder kindje hebben, mochten wij de kinderwagen, het bedje, het badje en nog tal van andere spullen lenen. Deze stonden bij hen op zolder en zij vonden het prima als wij het zouden gebruiken. Dat hoefden ze geen twee keer te zeggen, graag! Dat scheelde een hele hoop geld. Maar als dit geen optie was geweest, dan had ik deze dingen gekocht via marktplaats.

Ook was ik super blij met de zakken kleding die ik van een andere vriendin kreeg en ik ga graag regelmatig rondneuzen bij de kringloop. Zo hebben we voor zeker de eerste negen maanden een super leuke garderobe bij elkaar verzameld en ook heel wat mooi houten speelgoed gescoord. Daarnaast hebben we de commode zelf gemaakt, zodat deze precies in onze badkamer zou passen.

babyuitzet

Kost tijd en moeite

Nu ben ik niet per se anti-kopen. Ik hou van shoppen en ik heb ook echt wel het e.e.a. nieuw gekocht. Sommige dingen kan je gewoon niet laten liggen. Ook zijn er wel een aantal dingen die we echt nieuw wilden, zoals een autostoel of goede schoenen. Tweedehands kleding kopen is nu ook lastiger, ze verslijten alles, dus de keuze uit (mooie) kleding is beperkter. Dan ga ik met alle liefde los in de sale.

Geld is niet eens het belangrijkste motief, ik vind het ook gewoon leuk als ik iets moois voor weinig heb weten te vinden. Of als we iets krijgen en het vervolgens weer kunnen weggeven. Dat geeft een beter gevoel dan altijd alles maar nieuw te kopen. Het kost wel iets meer tijd en moeite, maar een baby hoeft helemaal niet zo duur te zijn.

 

Uitgelichte afbeelding via Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.