#MOMLIFE

MEEZWANGERENDE MANNEN: HET COUVADE SYNDROOM

Is mijn vriend ook zwanger?

Dacht je alle verhalen rondom mijn zwangerschap nu wel gehad te hebben (zoals deze, deze en deze), hou je maar vast of klik snel weg, want er komt meer. Ik kan er een boek vol over schrijven, maar in deze blog gaat het niet alleen over mij.

Toen ik zwanger was, veranderde er namelijk ook bij mijn vriend het een en ander. Zo kwam hij tijdens mijn zwangerschap ruim 10 kilo aan. Dat kon te maken hebben met het feit we de eerste maanden vakantie vierden in Fiji en de VS, maar hij is atletisch gebouwd en schommelt nooit meer dan een paar kilo in gewicht. Het kon dus niet alleen komen van die paar extra cheeseburgers. Daarnaast werd hij ook heel beschermend en extra lief en zorgzaam. Het liefst knuffelde hij de hele dag met mijn buik.

Het couvade syndroom

Nu zijn deze veranderingen niet zo schokkend. Hij hing ‘s ochtends niet boven de toiletpot en kreeg ook geen weeën toen ik aan het bevallen was, maar het leek wel samen te hangen met mijn zwangerschap. Wat was het dan precies? Uiteraard had Google voor ons het antwoord en bleek het zelfs een bekend fenomeen te zijn. Jawel, dit was het Couvade syndroom.

De man van een zwangere vrouw krijgt dan typische zwangerschapskwaaltjes. Het komt zelfs redelijk vaak voor, alleen zijn er (gelukkig) maar weinig mannen waarbij het zo extreem is dat ze ermee naar de dokter gaan. En hoe het komt dat sommige mannen hier last van hebben? Over de oorzaken van dit syndroom lopen de meningen nog uiteen.

Één theorie zegt dat de man zo met zijn partner meeleeft, dat ook de klachten worden gedeeld. Een andere theorie stelt dat de man zich op deze manier geestelijk voorbereid op het aanstaand vaderschap. En tot slot zou het een stukje jaloezie kunnen zijn. Alle aandacht gaat uit naar de vrouw en het toekomstige kindje en met zijn klachten ‘eist’ hij zo ook wat aandacht op. Uit onderzoek blijkt dat er ook daadwerkelijke hormonale veranderingen zijn waargenomen bij mannen met een zwangere vrouw of vriendin en dat die symptomen dus niet zomaar tussen de oren zitten.

Leuk of lastig?

Ondanks die echte hormonale veranderingen, lijkt het mij lastig als dit Couvade syndroom uit de hand loopt. Ik zou er toch van balen dat een periode die om de moeder en het kindje draait wordt opgeëist door iemand die zich eigenlijk niet aan moet stellen, ondanks het feit dat hij er misschien maar beperkt invloed op heeft. Daarnaast worden de klachten niet snel serieus genomen en wordt er vermoedelijk vaak lacherig over gedaan.

Ik denk dat er ook verschil zit in de achterliggende oorzaak. Als ik jaloezie zou vermoeden, dan zou ik weinig sympathie kunnen opbrengen. In ons geval was dat niet aan de orde. Ik weet dat mijn vriend heel erg meeleefde, hij was dan ook liever en zorgzamer dan ooit tevoren. Daar was ik eigenlijk alleen maar heel blij mee. Beter dit dan een man die het allemaal niet zoveel interesseert.

Kende jij dit fenomeen? En heeft jouw man/vriend hier ‘last’ van gehad?

 

Afbeelding via Pixabay

2 thoughts on “MEEZWANGERENDE MANNEN: HET COUVADE SYNDROOM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.