#FRANCE

FRANSE WINTER

Na een heerlijke lange zomer en nazomer, worden de dagen korter en kouder. Ook is het alweer een poos geleden dat ik over ons leven hier heb geschreven, dus het leek me tijd voor een kleine update. Bevalt het leven in Frankrijk ons nog?

Dag kerstdiner!

In mijn vorige blog vertelde ik uitgebreid over het slachten van de kippen. Daar hebben we de afgelopen weken dan ook heerlijk van gegeten: paté, soep, kip uit de oven, kipfilet. Het smaakte ons goed en we verheugden ons al op de tweede ronde. Deze kippetjes, die we als ieniemini kuikentjes op de markt kochten, waren inmiddels al flink gegroeid en klaar om geslacht te worden. Helaas was de marter ons afgelopen week te snel af. ‘s Ochtends vroeg troffen we 7 van de 10 kippen dood aan in het hok. Hoewel we ze toch gingen slachten was het een naar gezicht om ze zo te zien liggen. Hoe de marter binnen is gekomen blijft onduidelijk, maar dat hij zijn buikje heeft volgegeten was zeker. Hartstikke balen dus, ons kerstdiner (en voorraad kip voor de winter) in één klap weg.

franse winter
Toen ze nog lief en schattig waren

Het andere hok, waar onze eierkippen in zitten, blijkt gelukkig wel bestand tegen de marter. Die kippen scharrelen dus overdag nog altijd lekker rond en eitjes hebben we nog steeds in overvloed.

franse winter

Johnny

Toen de zomer was afgelopen besloten Arend en ik ook eens serieus te kijken naar kinderopvang. Ondanks dat het fijn is dat we zoveel tijd met hem en elkaar hebben, leek het ons goed voor zijn ontwikkeling als hij in contact komt met andere kindjes. Daarnaast zou af en toe een dag of paar uurtjes voor onszelf ook wel fijn zijn.

Dat was leuk bedacht, maar helaas had de kinderopvang geen plek. Het goede nieuws is wel dat we een alternatief hebben gevonden. Er wordt in onze regio 1 à 2 keer per week een (gratis) speelochtendje georganiseerd. Hier wordt vooral gebruik van gemaakt door gastouders met hun oppaskindjes, maar ook ouders met hun kind zijn welkom. Een perfecte oplossing, want zo kan Johnny toch regelmatig spelen met andere kindjes en leert hij ongemerkt weer allerlei nieuwe dingen.

Sinterklaas slaan we dit jaar trouwens over. Ten eerste hangen de winkels hier allemaal al vol met kerstversiering en is er geen pepernoot of chocoladeletter te bekennen. Dat helpt niet echt mee aan het Sinterklaasgevoel. Ten tweede, is hij er nog een beetje te jong voor. Ik had enthousiast het Sinterklaasjournaal opgezet, maar hij vond er niets aan. Laat staan dat er een liedje gezongen wordt. Hij mist er verder niets aan, dus we proberen het volgend jaar maar weer.franse winter

Franse winter

Het winterse weer is wel even wennen. Van de heerlijke warmte en veel en lang buiten, naar korte, koude dagen. Al mogen we eigenlijk niet klagen, want tot eind oktober hebben we heerlijk weer gehad. En ook nu het koud is laat de zon zich vaak genoeg zien waardoor het gelijk lekker is. Maar gezien het feit dat we op een heuvel wonen, zitten we op sommige dagen letterlijk de hele dag in de wolken. Dat klinkt een stuk romantischer dan het is. Bovendien is het een koud huis waar flink gestookt moet worden. Hoewel dat ook zijn charme heeft, gezellig hout op de kachel gooien, moet ik er soms nog een beetje aan wennen, want de andere ruimtes blijven steenkoud.

Verder vermaken we ons nog steeds goed en de dagen vliegen voorbij. Ook in het bloggen gaat bijvoorbeeld ongemerkt meer tijd zitten dan ik van tevoren had kunnen bedenken. Wel merken we dat we de sociale interactie nu af en toe missen. De integratie in het Franse leven gaat nog niet echt soepeltjes. Dat is enerzijds de taal, de cultuur en de omgeving waar wij zitten, anderzijds hebben we er ook nog niet heel erg ons best voor gedaan. Gelukkig zijn Arends ouders pas geleden een weekje op bezoek geweest en komen met kerst mijn zusje, broertje en zijn vriend op bezoek.

Ook staat eind januari/ begin februari een bezoekje aan Nederland op de agenda, maar daarover later meer. Tot die tijd genieten we hier nog met volle teugen. Want ondanks dat ik af en toe mijn familie mis en graag een wijntje zou drinken met vriendinnen, geniet ik nog elke dag van de prachtige omgeving, de rust, de ruimte, het heerlijke eten en mijn gezinnetje.

franse winterfranse winter

21 thoughts on “FRANSE WINTER

  1. Wij zijn hier heen gegaan, omdat we even uit de rat race wilden stappen, veel tijd met Johnny wilden doorbrengen en zin hadden in een nieuw avontuur. Met de optie dat als het bevalt en we genoeg inkomsten kunnen genereren hier misschien blijven. Vooralsnog bevalt het goed, maar ik zie ons hier niet definitief settelen. Kan me voorstellen dat het gemis in jouw geval zwaarder is, daar het niet helemaal je eigen keuze is. Johnny heeft van de kippen gelukkig niets meegekregen en Arend heeft gelijk een val gebouwd, maar nog geen beet tot op heden 😉

 1. Fijn dat jullie nog steeds zo genieten Stephanie! 🙂 En die kou, die heb je hier ook hoor! Haha, net terug van een weekend Valencia vind ik het hier ijskoud! Brr! Die houtkachel klinkt wel heel gezellig…al zou ik ook moeten wennen dat het in sommige ruimtes steenkoud is! Leuk dat jullie rond de kerst nog bezoek krijgen en ook een tripje in NL in het vooruitzicht, kunnen we afspreken met onze Yoga club. 🙂

  1. Ja dat zou mooi geweest zijn. En inderdaad waardeloos die beesten, hij had maar weinig gegeten van wat hij had gedood. We hebben nu een val gezet, onze wraak zal zoet zijn 😉

 2. Arme kippen 🙂 Wat lijkt met me heerlijk zo op het Franse platteland, maar ook wel lastig hoor! De fransen zijn natuurlijk heel anders dan nederlanders.

  1. Ja inderdaad! Al zijn de gastouders ‘collega’s’ van elkaar en ook al wat ouder, dus nog geen echte klik, maar wel een mooie gelegenheid om regelmatig te oefenen met mijn frans!

 3. Ai, kuikentjes die jullie anders zelf hadden gegeten? Mijn Opa had vroeger ook kippen, maar ik vind het moeilijk om dat soort dingen te zien. Laat staan te doen. Al kan ik mij voorstellen dat je eraan went. Helemaal als het in jullie leven past. Ja, dat is dan wel heel anders. Het Sinterklaas-moment. Ik kan mij helemaal voorstellen dat je dat nu even niet doet. Ik ben wel benieuwd overigens naar de achtergrondverhalen van jullie leven in Frankrijk. Dat is er tot nu toe een beetje bij ingeschoten. Ik ga – zo snel als ik wat meer tijd heb – even uitgebreid lezen.
  Rory recently posted…Een sieraad is iets blijvends, voor altijd + winactie armbandMy Profile

  1. Ja klopt! Op de dag zelf is het ook wel naar, maar daarna waardeer je extra het vlees dat op je bord ligt. Ze hebben een mooi leven gehad en je weet wat er allemaal bij komt kijken. Past inderdaad wel bij ons Frankrijk/platteland leven nu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge