#MOMLIFE

ERGENIS ZWANGERSCHAP: MOETEN GENIETEN

Nog even genieten

Waar ik me het meest aan ergerde tijdens mijn zwangerschap? Als mensen zeiden ‘nou, geniet nog maar even van de rust’. Een samenzweerderige lachje met andere moeders. ‘Ja, die ben je de komende 18 jaar kwijt’. Nou, dank je wel. Is er ook nog iets leuks te zeggen over het krijgen van kinderen? Het hoeft echt niet mooier dan het is, maar het leek soms wel of deze ouders er spijt van hadden. En als zwangere had ik erg behoefte aan positive vibes. Dat het zwaar gaat worden had ik zelf ook al bedacht. Eenmaal zwanger, kan ik daar ook niet veel meer aan veranderen. En vooraf van iets moeten genieten, omdat het straks niet meer kan. Zo werkt genieten toch niet?

Positive vibes

Ja, natuurlijk zou ik nog genieten van af en toe eens lekker uitslapen of afspreken wanneer ik maar wilde. Maar eenmaal zwanger was ik al vaak heel erg moe. Te moe om ‘s avonds uitgebreid de hort op te gaan en zonder alcohol zijn sommige avondjes nou ook eenmaal minder leuk . Bovendien werd ik al minimaal twee keer per nacht wakker, met mijn permanente dorst en mijn gekrompen blaas. Die nachtrust was er al niet meer.

Ik hoor liever hoe het je leven heeft verrijkt of veranderd? Wat vind je zwaar of wat zou je anders doen? Dan sta ik namelijk best open voor eerlijkheid. Aan een ‘maak je borst maar nat’ sterkte wens heb ik niks. En als er geen gelegenheid is voor zo’n gesprek, hou het dan gewoon positief.

Nu we eenmaal ouders zijn, snap ik het beter. Je hunkert naar slaap, rust en stilte en pas als het weg is, realiseer je je hoeveel rust en stilte er was pre kids. Wat was die tijd toch leuk, onbezorgd en onbezonnen. Hoeveel liefde en vreugde een kind ook brengt, er zijn dingetjes waar je wel eens terug naar verlangt. En dat floept er dan wel eens uit, als een goedbedoeld advies, blijkbaar.

Gelukkig hebben we ook vaak leuke verhalen gehoord. En hoewel de vermoeidheid ons soms ook opbreekt en ik hou van klagen, is het niet onoverkomelijk en probeer ik mijn toon bij andere zwangeren in ieder geval positief te houden. Iedereen ervaart het uiteindelijk toch op zijn eigen manier.

Afbeelding via Pixabay 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.