#TRAVEL, Ecuador

ECUADOR I: WELCOME TO THE JUNGLE

Ecuador, mijn lievelingsland

Ik deelde op de blog Life by Xenia 5 tips over mijn lievelingsland Ecuador. Een land waar ik een bijzondere band mee heb. Toch heb ik hier op mijn blog nog geen aandacht aan besteed. Tijd dus om daar verandering in te brengen! Ecuador heeft namelijk zoveel te bieden: strand, bergen, kust en uiteraard de Galapagos eilanden. Deze keer deel ik mijn ervaring over de avontuurlijke tocht die ik in 2011 samen met Arend deed, in de jungle van Ecuador, nabij Tena.

Een ‘echte’ jungletocht

Opgezweept door het enthousiasme van mijn vriend, zei ook ik volmondig ja op de uitnodiging om een ‘echte’ jungletocht te maken. Wat dat precies inhield wist ik nog niet, niemand eigenlijk, maar het klonk avontuurlijk en was een stuk goedkoper dan de andere jungletochten. Misschien had er een belletje moeten rinkelen, maar nee. Na een korte blik op de groep, een mengeling van jonge mensen uit Europa, the USA, Canada en een Argentijn, schatte ik mezelf niet in als de zwakste schakel. Dat moest dus wel goed komen.

Ecuador jungle

De volgende dag dacht ik daar toch net even anders over. Het was behoorlijk klimmen en klauteren en na drie kwartier was ik volledig buiten adem. Terwijl iedereen aandachtig naar de gids luisterde, was ik naar adem aan het happen. Helaas waren zijn verhaaltjes kort en bondig en stapten we alweer gauw vrolijk verder. Vriendlief ging voorop in de tocht en was helemaal in zijn element. Ik hobbelde bij de laatste mee en voelde me al snel de zwakkeling op wie men continu moest wachten. Na nog eens drie kwartier klauteren en gelukkig iets minder klimmen, kwamen we bij een riviertje met watervalletje aan. Konden we even een lekkere frisse duik nemen. Daar had ik wel oren naar, tot ik erachter kwam dat de enige manier naar het water een sprong van ruim vier meter was en het springen een secuur zaakje bleek.

Ecuador jungle

And jump!

“Niet uitglijden hè?” Daar stond ik dan, vertwijfelend en ietwat angstig op een glibberig stuk rots. Het goedbedoelde advies, maakte me er niet geruster op. “Wel goed afzetten hè?”, “En je moet wel in dat lichte stuk springen, zeg maar naast dat rotsblok daar”, “En als je de bodem raakt, gewoon meeveren”. Pardon? De hoogte was één, moest ik nou ook nog eens zorgvuldig incalculeren waar de landing in het water plaats zou vinden? Ik ben geen ervaren rotsblokspringer. Nadenken over een goed gemikte landing heb ik nooit gedaan, ik ben al blij als ik niet op mijn buik of rug klap. Na veel vijven en zessen besloot ik het er toch op te wagen, mijn sprong goed te richten en me vervolgens over te geven aan de lucht en het water. Gelukkig, ik ben niet kapotgeslagen op de rotsen en niet meegevoerd met de stroming. Ik heb niet eens de bodem geraakt. Hoera! En ondanks dat ik de laatste was die sprong,kreeg ik toch een welverdiend applaus van mijn iets avontuurlijkere medereizigers.

ecuador jungle

Na deze dappere sprong  kreeg ik de smaak te pakken en begon ik er zelfs plezier in te krijgen. Met het vervolgen van de wandeling  liep ik inmiddels tussen de middenmoot en naast kijken waar ik mijn voeten en handen neer zette, zag ik nu ook de kans om van de prachtige natuur te genieten. Ik ging me niet meer aanstellen, het waren tenslotte maar twee dagen.

Om de jungletocht kort samen te vatten: het eten bestond uit zelf gevangen vis (althans Arend zijn zelf gevangen vis), je behoefte doen in een gat in de grond. Geen douche, maar je wassen bij de rivier. Slapen zonder klamboe en zonder matras op de grond van ons ‘huis’ op palen. En je blijven verbazen over de meest vreemde beesten en insecten. Als je het hebt over back to basic, dan was dit het wel. Hoewel het me aanvankelijk wat moeite kostte om er ook daadwerkelijk van te genieten, was het een tocht om nooit meer te vergeten. De omgeving is onbeschrijfelijk mooi en het was heel bijzonder om middenin zo’n ongerept stuk natuur te verblijven. En het belangrijkst van allemaal: I survived!

Welcome to the jungle

Mijn heldhaftige sprong staat er helaas niet op, maar in onderstaand filmpje krijg je wel een beetje een idee van onze jungletocht:

Tips & Tricks

Helaas heb ik geen naam of website van onze gids of deze bijzondere tocht. Wel is Tena de ideale uitvalbasis voor een avontuurlijke paar dagen aan de rand van de amazone. Ook kun je hier ter plekke meer dan genoeg jungle tours boeken.

Meer verhalen (en hotspots) in Ecuador volgen gauw!

Mocht je daar niet op willen wachten, dan is de Lonely Planet natuurlijk je beste vriend:

 

Dit artikel bevat een affiliate link.

Een deel van dit verhaal heb ik eerder gedeeld op mijn toenmalige blog (2011) en nu bijgewerkt en aangevuld.

23 thoughts on “ECUADOR I: WELCOME TO THE JUNGLE

  1. Ik heb eigenlijk nooit echt gedacht aan Ecuador als reisbestemming, maar hij staat nu zeker hoog op m’n lijstje! Ik ben benieuwd naar meer artikelen. In hoeveel weken kun je dit land ontdekken, is het duur?

    1. Haha, ja doen hoor! Het is relatief klein, dus in 3-4 weken kun dit land perfect ontdekken. Het is geen duur land, maar (net als de rest van Z-Amerika) wel wat prijziger dan bijvoorbeeld landen in Zuid-Oost Azië.

  2. Ai, wat spannend! En ZO niet mijn ding. Wat dat betreft ben ik wat bangig. Ik heb een hekel aan spinnen (en insecten). Backpacken en tenten zijn al helemaal niet mijn ding. Liever een 4-sterren resort. Wel heel cool en spannend dat je het hebt gedaan. Het heeft je ook veel gebracht lees ik.
    Rory recently posted…Hé, dat is mijn broodtrommel!My Profile

    1. Haha, ieder zijn ding toch! Ik zou deze specifieke tocht nu, met kind, ook niet zo snel meer doen, maar kan er nog steeds van nagenieten!

  3. Prachtig land zo te zien/lezen. 😉 Ik had zelf al eens een gelijkaardige ervaring met rotsspringen: geen lachertje met hoogtevrees, maar oh zo trots toen ik toch gesprongen had. Goed gedaan dus!

  4. Ahh je lievelingsland! Dat is goed om te horen. Hoor af en toe wisselende verhalen, maar top dat jij zo positief bent. het staat zeker ook op mijn lijstje. Het liefst met Galapagos, maar dan moet ik eeecht nog lang sparen ! haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.