#ANDMORE

DROMEN VAN EEN TINY HOUSE?

Eerder deze week plaatste ik de review van het boek ‘Anders Wonen’ van Marleen Hartog. Een boek dat niet alleen vermakelijk was om te lezen, maar mij ook persoonlijk heel erg aansprak. Wij zouden namelijk zelf ook graag anders willen wonen. Daarom vandaag een blog waarin ik wegdroom over een Tiny House, maar ook veel beren op de weg zie.

Een Tiny House?

Één manier van anders wonen is in een Tiny House. Een piepklein huisje, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de weinige beschikbare ruimte. Een soort stacaravan, maar dan bewuster en duurzamer. Het is een beweging die al jaren bestaat, maar nu ook in Nederland steeds populairder wordt en waar regelmatig berichten over opduiken in het nieuws. Een beweging die ik met veel interesse volg, want zou het iets voor ons zijn, zo’n Tiny House?

Waarom niet?

Zoals jullie waarschijnlijk weten hebben we nog geen eigen huis. Op een dag zal hier (hopelijk) verandering in komen en we kijken uit naar een fijne, vaste plek. En hoewel we jaren met plezier in een bovenwoning hebben gewoond en daar op dit moment heel blij mee zouden zijn, past een conventioneel rijtjeshuis of appartement uiteindelijk niet zo bij ons. Het liefst zouden we in de natuur wonen en op een plek waar mijn vriend zijn creativiteit kwijt kan. Een (zelfgebouwde) Tiny House zou dus best een goede optie kunnen zijn. Dit geeft ons de mogelijkheid te leven op een plek met rust en ruimte én hopelijk een bescheiden hypotheek. Wie wil dat nou niet? Het klinkt het enorm bevrijdend, ondanks dat het een stuk kleiner en in sommige opzichten beperkter zal zijn dan een gewone woning. Of zie ik het iets te rooskleurig in?

Zoveel vragen

Want waar begin je? Ik heb namelijk nu al zoveel vragen. Grote, belangrijke vragen, maar ook kleine, praktische. Om te beginnen: waar ga je wonen? Zie maar eens een mooi plekje te vinden en vervolgens de juiste vergunningen en/of toestemming te regelen. Je wilt natuurlijk niet in een Tiny House wonen en belanden op een geasfalteerd terrein, met 39 andere Tiny Houses. Als het je wel lukt om een plekje in een natuurlijke omgeving te bemachtigen én daar toestemming voor hebt, hoe gaat het wonen dan in de praktijk? Vlieg je niet tegen de muur van de beperkte ruimte? In de zomer zal het heerlijk zijn, maar de winters zijn lang, koud en nat in Nederland. Ook zou ik graag een aparte kamer voor Johnny willen en is het handig als zijn school enigszins in de buurt zit. Allemaal dingen om rekening mee te houden.

En wat te denken van mijn kledingkast, waar laat je al die kleding? Bezitten al die mensen die in een Tiny House wonen echt zo weinig spullen? Of rijden ze twee keer per jaar even naar de opslag om bijvoorbeeld zomer- en winterkleding te verwisselen? Om weer terug te komen op een belangrijkere vraag: is het wonen in zo’n huisje financieel überhaupt wel haalbaar? En zo zijn er nog heel veel andere vragen die door mijn hoofd spoken.

Blijven dromen

Vragen die, als wij ons daar serieus mee bezig gaan houden, uiteindelijk vanzelf wel beantwoord zullen worden. Want ondanks al deze beren op de weg, spreekt een andere vorm van wonen ons al een tijd lang heel erg aan. Het boek van Marleen Hartog was dan ook precies wat ik nodig had om te blijven dromen. Er zijn meer dan genoeg mensen die het anders willen en die het ook anders doen. Hoewel het niet makkelijk is en er heel wat bij komt kijken, zijn er wel mogelijkheden. Ik ben daarom heel benieuwd wat de toekomst ons brengt en of wij ooit in een Tiny House zullen belanden.

Voor degene die dit ook interessant vinden, de ontwikkelingen rondom de Tiny Houses in Nederland zijn goed te volgen op de website van Tiny House Nederland.

Zou jij in een Tiny House kunnen en/of willen wonen?

21 thoughts on “DROMEN VAN EEN TINY HOUSE?

 1. Ik las je blog en moest meteen aan het terrein Oosterwold bij Almere denken. Daar zijn in het buitengebied heel erg veel dingen mogelijk en met veel groen, zelfvoorziening en dergelijke. Mijn moeder is er bezig een huis te kopen (wat nog gebouwd moet worden). Overigens niet specifiek alleen tiny houses daar hoor, maar wel mogelijkheden er voor.

  1. Maaike, ik vind Eemgoed ook interessant, heb het bestudeerd, maar ik zie veel beren, vooral voor wie zoals ik, op OV aangewezen is. Er wordt ook nadrukkelijk ingezet in de reclame op ouderen, maar wat moet je zonder auto? Eerst (elektrisch roepen ze dan vreugdevol) 11 km fietsen naar een bushalte?

   1. Dat blijft lastig denk ik, in de ‘natuur’ wonen én een goede verbinding met het OV. Inderdaad wel een belangrijk punt om bij stil te staan.

   2. Het eemgoed is maar een van de vele projecten in Oosterwold. Op https://woneninoosterwold.nl staat veel meer info. Slechter ov is inderdaad de prijs van zo buiten wonen. Overigens is het eemgoed het project waar mijn moeder mee bezig is (en zij vertelde dat de huidige mensen met koopintenties heel erg divers zijn qua achtergrond en leeftijd), ook is de bus nu op 2,5 km afstand, maar bij oplevering zou ook de fietsbrug klaar zijn en dan is het ongeveer anderhalve km. Station Almere is inderdaad 11 km zag ik op de website. https://www.eemgoed.nl/veelgestelde-vragen/
    Maaike recently posted…10 gedachten over weer werken na jaren thuisMy Profile

  1. Dat lijkt mij ook lastig inderdaad. Van het wikkelhouse heb ik nog nooit gehoord, maar het klinkt interessant, bedankt voor de tip!

 2. Leuke blog Stephanie! Interessant gegeven zo’n Tiny House. Het ziet er ook erg cool uit maar ik zou het zelf écht niet kunnen. We zijn nu al een paar weken bezig met opruimen van ons appartement en ik probeer meer te ‘ontspullen’ maar vind het heel moeilijk sommige dingen weg te doen. Daarbij hou ik heel erg van interieur en zou ik stiekem het liefst lekker ruim wonen.. en dan heb ik het over ruim binnen én buiten! 😉 Maar ik snap je idee erover hoor, en vooral de vrijheid en ruimte die het met zich meebrengt, zo’n Tiny House. Ben benieuwd of het uiteindelijk daadwerkelijk iets is wat jullie gaan doen!

  1. Dank je wel. Wij hebben de afgelopen jaren al veel spullen weggedaan, maar dat zal hier ook wel een issue worden, want er staat nog steeds genoeg in de opslag haha. Ruim binnen en buiten wonen klinkt ook fijn, zeker met een groot gezin, maar dan mag ik eerst de loterij winnen 😉

 3. Laten we een community bouwen, ik wil ook een tiny house! Maar of ik het met een gezin nog zou willen… Moet ik toekomstig man en kindlief wel erg goed kunnen blijven uitstaan!

 4. Gaaf dat je hier over nadenkt! Vind ik ook wel echt iets voor jullie. Oosterwold is inderdaad een heel mooi project in Almere! Dat sluit wel aan bij wat je graag zou willen. Xxx Ari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.