#FRANCE

DE FRANSE TAAL LEREN: HELP

Bonjour, uhh..

In Frankrijk gaan wonen, betekent natuurlijk ook die mooie Franse taal spreken. Althans, dat is de bedoeling. Vloeiend is het in mijn geval nog bepaald niet.

Met mijn 9(!) jaar Frans op school zou je denken dat er meer uitkomt dan nu het geval is. Ik begrijp een hoop en als ik me even voorbereid en wat steekwoorden vertaal, kan ik goed duidelijk maken wat ik wil. Zo heb ik bijvoorbeeld de internetaansluiting geregeld en een afspraak bij de dokter voor Johnny gemaakt in het Frans.

Maar in spontane gesprekken sla ik vaak compleet dicht. Ik piep er een aantal woorden of halfbakken zinnen uit, een leuk gesprek voeren zit er alleen niet in. Alles wat ik bedenk komt in het Spaans naar boven en daar heb ik hier verdomd weinig aan.

Leren? Doen!

franse taalIk geef niet op, een taal leren kost tenslotte tijd, maar hier een Franse cursus volgen wil ik nog niet. Ik heb namelijk het idee dat al die theorie nog wel in mijn hoofd zit. Het is nu een kwestie van oefenen in de praktijk. Doen, doen, doen dus.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want we zijn niet de hele dag door omringd door Fransen en tegen elkaar spreken we gewoon Nederlands. Hoe dan wel? Lang leve Netflix! Ik probeer zoveel mogelijk series en films in het Frans te kijken of als het Engels is, de Franse ondertiteling aan te zetten. Daarnaast heb ik een app op mijn telefoon waarmee ik mijn woordenschat wat kan opkrikken en ik heb een handig boekje aangeschaft met de basics. Ook proberen we buitenshuis zoveel mogelijk te oefenen: op de markt, in de winkel, met de buren, tijdens de yogales. Erop uit en gesprekken aangaan.

Het kost veel energie en het is soms frustrerend. Je bent nooit te oud om te leren, maar het kost me meer moeite dan toen ik 10 jaar geleden Spaans moest leren spreken. Geduld en volhouden zullen wel de toverwoorden zijn. Als het namelijk een keer wel soepeltjes gaat, vind ik dat zo leuk, dat het genoeg energie geeft om door te gaan. Ik hoop dat het na verloop van tijd steeds makkelijker gaat en ik over een aantal maanden een aardig woordje Frans spreek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge