#ANDMORE

CULINAIRE BARBAAR: OLIJVEN LEREN ETEN?

Culinaire barbaar?

Het is helemaal van deze tijd: hippe eettentjes met heerlijke en vooral gezonde liflafjes. Hoewel ik, nu ik ouder word, dit eigenlijk ook steeds meer leer waarderen, is dat wel eens anders geweest. Een aantal jaar geleden was ik namelijk nog een behoorlijke culinaire barbaar. En eerlijk is eerlijk, ik kan nog altijd enorm genieten van ordinair, ongezond eten.

Olijven leren eten

“Olijven heb ik leren eten”. Dat waren destijds de wijze woorden van mijn klasgenootje in 4 havo. We zaten met de hele klas in een restaurant in Barcelona en kregen een salade met olijven voorgeschoteld. We keken haar bedenkelijk aan, roken aan ons bord, trokken onze neus op en gingen na afloop snel nog even naar de Mac. Pas jaren later begreep ik waarom mensen iets zouden willen ‘leren’ eten. Ik heb doorgaans weinig trek in eten dat ik eigenlijk niet lekker vind, maar steeds vaker merkte ik dat mijn kinderlijke eetgewoonten niet op prijs werden gesteld.

Gelukkig zijn de tijden veranderd en heb ik de laatste jaren al een behoorlijke vooruitgang geboekt. Op de kaart kijk ik niet meer als eerst naar het dessert, ik vraag niet meer of ik ook het kindermenu mag bestellen en lik mijn vingers af bij sushi, om maar een paar voorbeelden te noemen. Toch ben ik er nog niet. De olijven in een salade laat ik nog altijd links liggen. Net als de rozijnen en krenten in een stuk appeltaart (wat vaak resulteert in een slagveld op het bordje). En stiekem ben ik erg blij als mijn bestelde gerecht wordt geserveerd met een flinke portie friet en mayonaise.

Zoete witte wijn..

Op het gebied van drank heeft het ook lang geduurd. Pas halverwege de twintig stapte ik af van de Canei en andere zoete troep en dronk ik de meer geaccepteerde droge witte wijn en zelfs rode wijn. Op sommige plekken keken ze me dan ook altijd vreemd aan als ik nog een zoete witte wijn probeerde te bestellen. “Dat hebben we niet” deelden ze minachtend mee. Gelukkig maakt het na één glas niet meer zoveel uit en zo heb ik tegen wil en dank toch iets ‘leren drinken’.

Culinaire barbaar

Helaas, geen koffie

Wat niet is veranderd is het feit dat ik nog altijd geen koffie drink. Toen bij mijn voormalige werkgever het nieuwe koffieapparaat, met verse koffiebonen, werd geleverd, leek mij dit een mooi moment het weer eens te proberen. Koffie drinken heeft immers iets mateloos interessants. Ik zie mezelf zo lopen met een Iced Cinnamon Dolce Latte in mijn hand op weg naar een belangrijke afspraak. De doorgewinterde koffiedrinkers raadden mij de latte machiato aan:  veel melk, weinig koffie, dus ‘dat lust je vast wel’. Het aroma kwam me al tegemoet en ik besloot mijn smaakpapillen eens objectief te prikkelen. Hoe erg kan het zijn? Helaas, mijn mond trok samen en ik haastte me naar de gootsteen. Voorlopig dus geen interessantdoenerij of Starbucks voor mij.

Culinaire barbaar

Kijkende naar de progressie van de afgelopen jaren, denk ik dat ik de komende jaren vast nog wel het een en ander zal ‘leren’ eten en drinken. Mijn hoop is dan ook dat ik me op een dag oprecht niets meer kan voorstellen bij mensen die gaan voor vette en zoete troep en dat ik alleen nog de voorkeur geef aan ‘echte’ en ‘pure’ producten, met af en toe een Starbucks of écht kopje koffie als guilty pleasure. Tot het zover is geniet ik nog maar even van die heerlijke Big Mac’s.

Val jij in de categorie fijnproever of culinaire barbaar? En is jouw smaak ook veranderd door de jaren heen?

 

Dit verhaal schreef ik een aantal jaar geleden (2011) voor mijn toenmalige blog en heb ik aangepast naar de huidige stand van zaken.

Uitgelichte afbeelding en afbeeldingen in het artikel (appeltaart, wijn, koffie en groente) zijn afkomstig van Pixabay

17 thoughts on “CULINAIRE BARBAAR: OLIJVEN LEREN ETEN?

 1. Via een zoektocht naar informatie (voor mijn eigen artikel) belandde ik op jouw/jullie blog. Interessant om te lezen. Vooral omdat ALLES wat je schrijft herkenbaar is. Het is net of ik me zelf hoor praten. Koffie lust ik niet, maar zou ik graag willen lusten. Tot aan enkele jaren geleden durfde ik zowat niet eens bij vrienden of familie te eten bang dat ik weer de zeikerd was. Tot ik besefte dat de kritiek van mensen wel degelijk terecht waren vaak. Nu eet ik steeds meer, maar jouw olijven zijn bijvoorbeeld mijn kaas 😉

 2. Bah, ik ben dan ook wel een barbaar
  Ik heb ook al veel leren eten, maar die olijven… nee, echt niet hoor
  en sushi bij mij ook niet, al geprobeerd hoor, maar ik begrijp niet wat er lekker aan is…

  Gelukkig drink ik wel graga koffie en een tas droge witte wijn…

  Maar soms wil ik van de kaart eerlijk gezegd ook de kindermenu want soms is dat gewoon eens waar je zin in hebt en niet een of andere culinaire hoogstand… Vind ik toch, laat me dan af en toe maar een barbaar zijn, haha

  1. Oeh, gelukkig ben ik niet de enige barbaar. Haha die salade, herkenbaar. Wat ik al helemaal niet begrijp is als mensen een salade als maaltijd bestellen, zo zonde! Als ik gezond wil eten, eet ik wel gewoon thuis. En ik ga hem delen, goed dat je het zegt!

 3. Ik heb olijven ook echt leren eten: op een avond had ik zo ontzettend veel honger toen ik op restaurant wachtte op het eten, en er stond enkel een potje olijven op tafel. Nog nooit had iets zo lekker gesmaakt, en sindsdien vind ik olijven écht zalig!

 4. Hihi wat leuk om te lezen dit! Ik moet bekennen: ik lust ook nog steeds geen olijven. De grap is dat Tijmen die dingen eet alsof het snoepjes zijn…. juk! Maar ik eet inmiddels wel bijna alles, vis is echt zo’n ding dat ik heb leren eten. Ik kan dat nu ook écht waarderen. Alleen echte funky stuff eet ik niet, ingewanden, orgaanvlees enzo dat gaat mij echt te ver!

  Koffie heb ik ook leren drinken. Nog steeds hou ik ook enorm van thee maar ik moet zeggen dat ik wel echt een koffie addict geworden ben. Alleen voor mij geen zwart bakkie pleur, dat drink ik dan weer niet. Een goede cappuccino of latte graag! Heeeeeeerlijk!
  Femke recently posted…Tijmens Favourites: Puddle Jumper zwembandjesMy Profile

  1. Vind jou ook wel een fijnproever, dus grappig om te lezen dat je bijvoorbeeld ook koffie hebt leren drinken! En fijn he die goed etende kids? Johnny houdt ook echt van een stukje brie, waar ik vroeger gewoon alleen maar smeerkaas wilde haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.