#FRANCE

BOERENLEVEN IN LA FRANCE

Het boerenleven

Het is inmiddels alweer een tijd geleden dat ik heb gepost over ons avontuur in Frankrijk. Tijd dus voor een update.

Door de vakantieperiode is onze integratie in het Franse leven een beetje tot stilstand gekomen. De yogalessen gaan in september pas weer verder en ook hebben we deze periode veel bezoek uit Nederland gehad. Heel gezellig om iedereen weer te zien en veel leuke uitstapjes en etentjes te doen. We spreken daardoor minder Frans dan normaal, maar dat zal straks vanzelf weer goed komen.

Wat natuurlijk wel alsmaar doorgaat is ons boerenleven: de moestuin en de kippen. Waar we vorige keer nog maar vijf kippen hadden voor de eitjes, hebben we inmiddels een kleine kinderboerderij.

Vlees uit eigen tuin

Zo kochten we acht vleeskippetjes. Kippetjes die inmiddels al bijna groter zijn dan onze eierkippen. We hebben deze lelijkerds, met hun gekke kale nekken, bewust geen naam gegeven (behalve Boze Harry). Ze moeten tenslotte uiteindelijk de pan in, dus we willen niet te veel aan ze gehecht raken.

De dag van het slachten zal geen leuke worden. Toch vind ik dat als je kip in de supermarkt koopt, je niet hypocriet moet doen. Deze kippetjes hebben straks een zoveel blijer leven gehad dan de gemiddelde kip uit de winkel. Leuk om ze dood te maken en te verwerken tot eten is het niet, maar dat hoort erbij. Het zal ons waarschijnlijk een stuk bewuster maken van wat er op ons bord ligt.

En om de boerderij compleet te maken hebben we ook twee eendjes gekocht. Deze vind ik overigens nog wel super schattig, maar de bedoeling is dat deze uiteindelijk als confit de canard op ons bord belanden (slik).

Et le moestuin

Verder eten we volop van onze moestuin. Waar we eerder al radijs en sla hadden geoogst, is nu ook de rest klaar: aardappels, bieten, tomaat, ui, sperzieboontjes, courgette, aubergine, wortel. Alles is er in overvloed! Nu is onze moestuin niet zo groot dat we echt een voorraad kunnen opbouwen, maar we eten er volop uit en het smaakt zo goed. Onze eerste serieuze poging tot moestuin is eigenlijk boven verwachting goed gelukt.

Als je ziet wat je er in stopt aan tijd, geld en liefde, is het overigens vooral een hobby en niet voordeliger dan het kant en klaar kopen. Op het moment dat wij omkomen in de courgettes, zijn ze ook op de markt te vinden voor drie keer niks. Om over de kippen nog maar te zwijgen. Die eten en drinken de hele dag door en dan heeft het nogal wat voeten in de aarde voor het kippenbouten zijn. We doen het dus vooral voor de ervaring en we genieten er enorm van. Het maakt het Frankrijk avontuur voor ons helemaal compleet.

2 thoughts on “BOERENLEVEN IN LA FRANCE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge